Kalafior w serowo-jogurtowej panierce
Tak przyrządzony kalafior może stanowić wegetariańskie danie główne, gdyż smakiem i konsystencją przypomina smażonego kurczaka w chrupiącej panierce. Może być przekąską lub dodatkiem do dania głównego. Jeśli nie jedliście takiego kalafiora to musicie koniecznie spróbować ponieważ jest pyszny.
Składniki:
kalafior
400 ml gęstego jogurtu, użyłam nadbużańskiego
2 łyżeczki soli morskiej
2 łyżeczki pieprzu kolorowego
łyżeczka pieprzu cayenne
łyżeczka papryki słodkiej
łyżeczka granulowanego czosnku
łyżeczka granulowanej cebuli
mąka krupczatka
panierka:
pół szklanki bułki tartej
szklanka drobnej kaszki orkiszowej
150 g startego sera grana padano
gałązka lubczyku
świeże oregano
100 g masła
sos:
200 ml jogurtu nadbużańskiego
pieprz kolorowy
Wykonanie:
Kalafior dzielimy na różyczki. Przekładamy do miski, zalewamy wodą z octem. Moczymy przez 10-15 minut. Kalafior odcedzamy.
Różyczki panierujemy w mące krupczatce, jogurcie wymieszanym z przyprawami następnie w bułce tartej wymieszanej z kaszką orkiszową, serem i ziołami.
Różyczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180°C przez 35-40 minut.
Różyczki panierujemy w mące krupczatce, jogurcie wymieszanym z przyprawami następnie w bułce tartej wymieszanej z kaszką orkiszową, serem i ziołami.
Różyczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180°C przez 35-40 minut.
Na patelni rozpuszczamy masło. Podsmażamy na nim upieczone różyczki kalafiora, żeby nabrały maślanego smaku.
Kalafior podajemy z jogurtem wymieszanym z kolorowym pieprzem i ulubionymi młodymi listkami.
Komentarze
Prześlij komentarz