Popcorn z kurczaka podany w tortilli z sałatką i sosem jogurtowym

Malutkie kawałki kurczaka w chrupiącej panierce idealne na jeden kęs. Tak zrobionego kurczaka można podać tak jak na zdjęciu czyli w tortilli z ulubionym sosem i sałatką. Można użyć również tych chrupiących kąsków jako dodatek do zupy krem, sałatek lub po prostu chrupać jak tradycyjny popcorn.

Składniki:

4 piersi z kurczaka
litr maślanki

panierka:
2 szklanki mąki krupczatki
4 łyżki drobnej kaszki orkiszowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
2 łyżeczki papryki słodkiej
łyżeczka pieprzu czarnego
2 łyżeczki czosnku granulowanego
2 łyżeczki suszonej cebuli
2 łyżeczki soli ziołowej
1/3 łyżeczki kurkumy

olej rzepakowy do smażenia


sos jogurtowy:
250 g jogurtu greckiego
sól ziołowa
pieprz kolorowy
koperek


świeże warzywa: sałata strzępiasta, pomidor, czerwona cebula, tymianek, mizuna

4-6 tortille

Wykonanie:

Piersi kroimy w drobną kostkę. Zanurzamy w maślance. Odstawiamy na 30 minut.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, kaszką orkiszową i przyprawami. W mące panierujemy kawałki kurczaka.
Smażymy partiami na głębokim oleju, aż się zrumienią po około 2-3 minuty.
Piecyk nagrzewamy do 160°C na blasze układamy kratkę, a na niej usmażonego kurczaka. Po podsmażeniu dokładamy kolejne kawałki.

Tortille wkładamy do piecyka na 2-3 minuty, żeby się podgrzały.

Składniki na sos mieszamy. 

Do wysokich szklanek o rozszerzanych u góry wkładamy tortille, na spód układamy warstwę warzyw, na warzywach układamy porcję popcornu z kurczaka, całość polewamy sosem jogurtowym i posypujemy świeżym tymiankiem.


Komentarze

Popularne posty