Popcorn z kurczaka podany w tortilli z sałatką i sosem jogurtowym
Składniki:
4 piersi z kurczakalitr maślanki
panierka:
2 szklanki mąki krupczatki
4 łyżki drobnej kaszki orkiszowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
2 łyżeczki papryki słodkiej
łyżeczka pieprzu czarnego
2 łyżeczki czosnku granulowanego
2 łyżeczki suszonej cebuli
2 łyżeczki soli ziołowej
1/3 łyżeczki kurkumy
olej rzepakowy do smażenia
sos jogurtowy:
250 g jogurtu greckiego
sól ziołowa
pieprz kolorowy
koperek
świeże warzywa: sałata strzępiasta, pomidor, czerwona cebula, tymianek, mizuna
4-6 tortille
Wykonanie:
Piersi kroimy w drobną kostkę. Zanurzamy w maślance. Odstawiamy na 30 minut.Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, kaszką orkiszową i przyprawami. W mące panierujemy kawałki kurczaka.
Smażymy partiami na głębokim oleju, aż się zrumienią po około 2-3 minuty.
Piecyk nagrzewamy do 160°C na blasze układamy kratkę, a na niej usmażonego kurczaka. Po podsmażeniu dokładamy kolejne kawałki.
Tortille wkładamy do piecyka na 2-3 minuty, żeby się podgrzały.
Składniki na sos mieszamy.
Do wysokich szklanek o rozszerzanych u góry wkładamy tortille, na spód układamy warstwę warzyw, na warzywach układamy porcję popcornu z kurczaka, całość polewamy sosem jogurtowym i posypujemy świeżym tymiankiem.
Komentarze
Prześlij komentarz