Soczyste sznycle z kurczaka z pokrzywami

Chrupiąca panierka, a pod nią soczyste delikatne mięso z kurczaka. Ciekawy akcent smakowy nadają młode listki pokrzywy.

Składniki:

4 piersi kurczaka QAFP, a jeszcze lepiej szczęśliwego z wiejskiego podwórka
litr maślanki

sól morska
pieprz kolorowa
młode listki pokrzywy

jajko
mąka krupczatka
bułka tarta

olej lub gęsi smalec do smażenia

Wykonanie:

Piersi układamy w naczyniu i zalewamy maślanką. Odstawiamy na noc do lodówki.
Piersi płuczemy i osuszamy.

Pierś wkładamy do grubego woreczka spożywczego, a następnie rozbijamy. Podobnie postępujemy z pozostałymi.

Kotlety posypujemy solą, pieprzem oraz listkami pokrzywy. Listki pokrzywy, przyklepujemy, żeby przykleiły się do mięsa.

Mięso panierujemy w mące, jajku i bułce tartej.
Smażymy na rumiano z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Po usmażeniu wykładamy na papierowy ręcznik.
Podajemy z ulubioną surówką i ziemniakami.

Komentarze

Popularne posty