Soczyste sznycle z kurczaka z pokrzywami
Chrupiąca panierka, a pod nią soczyste delikatne mięso z kurczaka. Ciekawy akcent smakowy nadają młode listki pokrzywy.
litr maślanki
sól morska
pieprz kolorowa
młode listki pokrzywy
jajko
mąka krupczatka
bułka tarta
olej lub gęsi smalec do smażenia
Piersi płuczemy i osuszamy.
Pierś wkładamy do grubego woreczka spożywczego, a następnie rozbijamy. Podobnie postępujemy z pozostałymi.
Kotlety posypujemy solą, pieprzem oraz listkami pokrzywy. Listki pokrzywy, przyklepujemy, żeby przykleiły się do mięsa.
Mięso panierujemy w mące, jajku i bułce tartej.
Smażymy na rumiano z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Po usmażeniu wykładamy na papierowy ręcznik.
Podajemy z ulubioną surówką i ziemniakami.
Składniki:
4 piersi kurczaka QAFP, a jeszcze lepiej szczęśliwego z wiejskiego podwórkalitr maślanki
sól morska
pieprz kolorowa
młode listki pokrzywy
jajko
mąka krupczatka
bułka tarta
olej lub gęsi smalec do smażenia
Wykonanie:
Piersi układamy w naczyniu i zalewamy maślanką. Odstawiamy na noc do lodówki.Piersi płuczemy i osuszamy.
Pierś wkładamy do grubego woreczka spożywczego, a następnie rozbijamy. Podobnie postępujemy z pozostałymi.
Kotlety posypujemy solą, pieprzem oraz listkami pokrzywy. Listki pokrzywy, przyklepujemy, żeby przykleiły się do mięsa.
Mięso panierujemy w mące, jajku i bułce tartej.
Smażymy na rumiano z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Po usmażeniu wykładamy na papierowy ręcznik.
Podajemy z ulubioną surówką i ziemniakami.
Komentarze
Prześlij komentarz