Soczysty schab wieprzowy pieczony na młodych warzywach
Niezwykłą soczystość pieczonego schabu wieprzowego uzyskuję mocząc go przed upieczeniem w maślance. Sam schab bardzo delikatnie przyprawiłam, żeby zachować jego naturalny delikatny smak, który dopełniają młode warzywa.
1 litr maślanki naturalnej
sól morska
pieprz kolorowy
200 ml bulionu warzywnego lub domowa przyprawa do zup i sosów
młode warzywa:
cebula
por
seler
kilka marchewek
kilka pietruszek
kawałek fenkułu
około 10 drobnych ziemniaków
główka czosnku
2-3 łyżki stopionego masła masła
świeży tymianek
natka pietruszki
Marchewki i pietruszki dokładnie myjemy, nie obieramy. Kroimy je wzdłuż na pół.
Ziemniaki dokładnie szorujemy.
Selera obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
Do miski przekładamy wszystkie warzywa (prócz czosnku), polewamy masłem i dokładnie je nacieramy.
Warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wlewamy bulion warzywny lub domową przyprawę do zup. Użyłam przyprawy jest ona wystarczająco słona więc już nie soliłam warzyw.
Mięso opłukujemy z maślanki, osuszamy. Nacieramy solą i pieprzem. Schab układamy na warzywach. Główkę czosnku, kroimy na pół, i układamy między warzywami.

Mięso pieczemy przez 45-50 minut w 180°C. Po tym czasie mięso odkrywamy i pieczemy jeszcze 10-15 minut, żeby mięso się lekko zarumieniło.
Upieczone mięso posypujemy świeżym tymiankiem i natką pietruszki. Podajemy z warzywami, z którymi się piekło.
Porady:
Sos, który powstał podczas pieczenia mięsa przelałam do rondelka, wycisnęłam do niego upieczony czosnek. Chwilę podgrzewałam, żeby zredukować. Aby sos był aksamitny dodałam do niego trochę masła. Sos podałam do mięsa.
Składniki:
1 kg wieprzowego schabu QAFP, ważne jest żeby schab był świeży i pochodził z chowu bez sztucznych karm i antybiotyków, bo to wszystko negatywnie wpływa na wygląd i smak mięsa1 litr maślanki naturalnej
sól morska
pieprz kolorowy
200 ml bulionu warzywnego lub domowa przyprawa do zup i sosów
młode warzywa:
cebula
por
seler
kilka marchewek
kilka pietruszek
kawałek fenkułu
około 10 drobnych ziemniaków
główka czosnku
2-3 łyżki stopionego masła masła
świeży tymianek
natka pietruszki
Wykonanie:
Schab przekładamy do szklanego naczynia i zalewamy maślanką. Przykrywamy folią spożywczą. Odkładamy na noc do lodówki.Marchewki i pietruszki dokładnie myjemy, nie obieramy. Kroimy je wzdłuż na pół.
Ziemniaki dokładnie szorujemy.
Selera obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
Do miski przekładamy wszystkie warzywa (prócz czosnku), polewamy masłem i dokładnie je nacieramy.
Warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wlewamy bulion warzywny lub domową przyprawę do zup. Użyłam przyprawy jest ona wystarczająco słona więc już nie soliłam warzyw.
Mięso opłukujemy z maślanki, osuszamy. Nacieramy solą i pieprzem. Schab układamy na warzywach. Główkę czosnku, kroimy na pół, i układamy między warzywami.
Mięso pieczemy przez 45-50 minut w 180°C. Po tym czasie mięso odkrywamy i pieczemy jeszcze 10-15 minut, żeby mięso się lekko zarumieniło.
Upieczone mięso posypujemy świeżym tymiankiem i natką pietruszki. Podajemy z warzywami, z którymi się piekło.
Porady:
Sos, który powstał podczas pieczenia mięsa przelałam do rondelka, wycisnęłam do niego upieczony czosnek. Chwilę podgrzewałam, żeby zredukować. Aby sos był aksamitny dodałam do niego trochę masła. Sos podałam do mięsa.
Komentarze
Prześlij komentarz