Risotto z młodymi warzywami i kurczakiem
Pyszne kremowe risotto z młodymi warzywami i kurczakiem.
2-3 młode marchewki
młody seler
2-3 młode pietruszki
młody por
szklanka mrożonego groszku
2 papryczki chili zielona i czerwona
2 szalotki
100 g masła
500 g piersi kurczaka QAFP lub najlepiej wiejskiego
2 łyżki masła
2 łyżki curry
domowa kostka warzywna
natka pietruszki
koperek
bulion warzywny lub drobiowy
100 ml białego Martini
skórka z cytryny
50 g startego parmezanu
Kurczaka kroimy w kostkę. W rękach rozkruszamy kostkę warzywną i nacieramy nią kawałki kurczaka.
Warzywa przesuwamy na bok patelni. Na pustą przestrzeń partiami wrzucamy kawałki kurczaka i je podsmażamy. Kurczaka mieszamy z warzywami. Dosypujemy ryż. Chwilę podsmażamy, aż ryż się zeszkli. Wlewamy Martini.
Dolewamy 200 ml bulionu, mieszamy, aż odparuje i ponownie dolewamy. Czynność powtarzamy, aż ryż się ugotuje. Na koniec dodajemy groszek i zieleninę. Całość posypujemy skórką cytrynową oraz posypujemy serem. Mieszamy.
Risotto podajemy posypane serem i zieleniną.
Składniki:
szklanka ryżu arborio2-3 młode marchewki
młody seler
2-3 młode pietruszki
młody por
szklanka mrożonego groszku
2 papryczki chili zielona i czerwona
2 szalotki
100 g masła
500 g piersi kurczaka QAFP lub najlepiej wiejskiego
2 łyżki masła
2 łyżki curry
domowa kostka warzywna
natka pietruszki
koperek
bulion warzywny lub drobiowy
100 ml białego Martini
skórka z cytryny
50 g startego parmezanu
Wykonanie:
Na maśle podsmażamy pokrojone w kostkę szalotki i pora pokrojonego w plasterki. Dokładamy pokrojone w cienkie plasterki chili. Wsypujemy curry i chwilę podsmażamy. Dodajemy starte na drobnym oczku, pietruszki, marchewki i selera. Wszystko chwilę dusimy.Kurczaka kroimy w kostkę. W rękach rozkruszamy kostkę warzywną i nacieramy nią kawałki kurczaka.
Warzywa przesuwamy na bok patelni. Na pustą przestrzeń partiami wrzucamy kawałki kurczaka i je podsmażamy. Kurczaka mieszamy z warzywami. Dosypujemy ryż. Chwilę podsmażamy, aż ryż się zeszkli. Wlewamy Martini.
Dolewamy 200 ml bulionu, mieszamy, aż odparuje i ponownie dolewamy. Czynność powtarzamy, aż ryż się ugotuje. Na koniec dodajemy groszek i zieleninę. Całość posypujemy skórką cytrynową oraz posypujemy serem. Mieszamy.
Risotto podajemy posypane serem i zieleniną.
Komentarze
Prześlij komentarz