Kotlety mielone z plasterkami duszonych pieczarek

Kotlety mielone dzięki dodatkowi duszonych pieczarek zyskują charakterystyczny smak umami.

Składniki:

1 kg mielonego mięsa, użyłam z sarny, ale może być inne
3 jajka
3 łyżki drobnej kaszki orkiszowej
sól ziołowa
pieprz kolorowy
cebula
kilka kropli sosu  Worcestershire

500 g drobnych pieczarek
2 łyżki masła
sól
pieprz kolorowy
kilka kropli soku z cytryny

bułka tarta wymieszana z drobną kaszką orkiszową

gęsi smalec do smażenia

Wykonanie:

Pieczarki kroimy w cienkie plasterki podsmażamy na maśle. Dusimy, aż woda odparuje. Pieczarki doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Uwaga - soku z cytryny dajemy dosłownie klika kropli, żeby tylko podbiła smak grzybów. Pieczarki odstawiamy do wystudzenia.

Do mięsa mielonego dodajemy jajka, kaszkę orkiszową, sól, pieprz, cebulę startą na drobnym oczku, sos Worcestershire oraz pieczarki. Mieszamy. W rękach formujemy kotletach, lekko otaczamy je w bułce tartej wymieszanej z kaszką orkiszową.

Na patelni o nieprzywierającej powłoce rozgrzewamy gęsi smalec. Kotlety rumienimy z obu stron. Gdy kotlety są obsmażone ostrożnie wlewamy do nich 100 ml przegotowanej wody i dusimy przez 10 minut na wolnym ogniu i pod przykryciem.

Kotlety podajemy z ulubionymi dodatkami.
 





Komentarze

Popularne posty