Barszcz biały na grzybku

Barszcz biały gotowany na wywarze z suszonych grzybów i wędzonej kiełbasie to ciekawa wersja tej popularnej w Polsce zupy.

Składniki:

10 średnich suszonych prawdziwków
pętko wędzonej kiełbasy
3 litry wody
2-3 ziela angielskie
2 liście laurowe
łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
500 ml zakwasu
suszony liść chrzanu
majeranek
czosnek niedźwiedzi suszony (łyżka)
ząbek czosnku
200 ml słodkiej śmietanki 42%
sól morska
pieprz czarny świeżo mielony

do podania:

jajo gotowane na twardo
kromka chleba

 

Wykonanie:

Do wody wrzucamy grzyby, liście laurowe, pieprz w kulkach, ziele angielskie, liść chrzanu i pętko kiełbasy. Gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut. Z wywaru wyławiamy przyprawy, żeby uniknąć udławienia liściem laurowym/chrzanu lub zielem angielskim. Do wywaru wlewamy zakwas, zagotowujemy. Dodajemy przeciśnięty czosnek, majeranek, czosnek niedźwiedzi, zaprawiamy słodką śmietanką. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Barszcz podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo oraz kromką chleba.



Komentarze

Popularne posty