Śledzie po madrycku
Aromatyczne śledzie z pomidorowym nadzieniem zanurzone w oleju rzepakowym.
łyżka musztardy sarepskiej lub Dijon
łyżeczka chili w płatkach
olej rzepakowy do zalania śledzi
ziele angielskie 2-3
liść laurowy
ziarna pieprzu kolorowego
pietruszka lub szczypiorek do posypania przed podaniem
Przed podaniem śledzie można posypać ulubioną zieleniną np. szczypiorkiem lub pietruszką.
Śledzie można przechowywać do 2 tygodni lodówce.
Składniki:
10 solonych płatów śledziowych a'la matiasnadzienie:
3 łyżki koncentratu pomidorowegołyżka musztardy sarepskiej lub Dijon
łyżeczka chili w płatkach
olej rzepakowy do zalania śledzi
ziele angielskie 2-3
liść laurowy
ziarna pieprzu kolorowego
pietruszka lub szczypiorek do posypania przed podaniem
Wykonanie:
Koncentrat, musztardę i chili w płatkach razem mieszamy. Mieszanką smarujemy płaty śledziowe, zwijamy w rulony, spinamy wykałaczką. Układamy ciasno w słoiku, posypujemy przyprawami (ziele, liść, pieprz kolorowy). Zalewamy olejem rzepakowym, olej powinien poryć śledzie. Odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 dni.Przed podaniem śledzie można posypać ulubioną zieleniną np. szczypiorkiem lub pietruszką.
Śledzie można przechowywać do 2 tygodni lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz