Ogórki kiszone z kolendrą i liściem chrzanu

Kiszone ogórki idealne jako samodzielna przekąska lub dodatek do obiadu oraz główny składnik zupy ogórkowej.

Składniki:

dowolna ilość ogórków gruntowych podobnej wielkości

zalewa:

proporcje na 1 litr wody:

1,5 stołowej łyżki soli morskiej

przyprawy:

proporcje na słoik 0,9 l:

ząbek czosnku
liść chrzanu
2 kulki ziela angielskiego
pół łyżeczki ziaren pieprzu kolorowego
pół łyżeczki ziaren kolendry
pół łyżeczki ziaren gorczycy
gałązka kopru
gałązka kolendry

Wykonanie:

Do każdego słoika wrzucamy przyprawy. Ogórki ciasno układamy w słoikach. W szczeliny między ogórkami wkładamy liście chrzanu, łodygi kopru i kolendry. Wodę gotujemy z solą, jeszcze gorącą zalewamy ogórki. Słoiki zakręcamy, odwracamy do góry dnem. Wystudzone odstawiamy suche chłodne miejsce.

Tak przygotowane ogórki można przechowywać do 6 miesięcy.


Komentarze

Popularne posty