Ogórki kiszone z kolendrą i liściem chrzanu
Kiszone ogórki idealne jako samodzielna przekąska lub dodatek do obiadu oraz główny składnik zupy ogórkowej.
liść chrzanu
2 kulki ziela angielskiego
pół łyżeczki ziaren pieprzu kolorowego
pół łyżeczki ziaren kolendry
pół łyżeczki ziaren gorczycy
gałązka kopru
gałązka kolendry
Tak przygotowane ogórki można przechowywać do 6 miesięcy.
Składniki:
dowolna ilość ogórków gruntowych podobnej wielkościzalewa:
proporcje na 1 litr wody:
1,5 stołowej łyżki soli morskiejprzyprawy:
proporcje na słoik 0,9 l:
ząbek czosnkuliść chrzanu
2 kulki ziela angielskiego
pół łyżeczki ziaren pieprzu kolorowego
pół łyżeczki ziaren kolendry
pół łyżeczki ziaren gorczycy
gałązka kopru
gałązka kolendry
Wykonanie:
Do każdego słoika wrzucamy przyprawy. Ogórki ciasno układamy w słoikach. W szczeliny między ogórkami wkładamy liście chrzanu, łodygi kopru i kolendry. Wodę gotujemy z solą, jeszcze gorącą zalewamy ogórki. Słoiki zakręcamy, odwracamy do góry dnem. Wystudzone odstawiamy suche chłodne miejsce.Tak przygotowane ogórki można przechowywać do 6 miesięcy.
Komentarze
Prześlij komentarz