Dynia kiszona

Kiszona dynia smakuje zupełnie inaczej niż powszechnie znane kiszonki takie jak ogórki, czy kapusta. Dynia jest słodko-kwaśna z korzenną nutą i tylko lekko słona.

Składniki:

3 kg dyni piżmowej, najlepiej użyć podłużnej części
kilka ząbków czosnku
wiązka kopru
laska cynamonu
kilka goździków
gwiazdka anyżku
około 3 litry wody
3 łyżki soli morskiej
łyżeczka gorczycy
łyżeczka ziaren kolendry
pół łyżeczki ziaren kozieradki
łyżeczka ziaren kolorowego pieprzu
2 żółte papryczki chili
kawałek imbiru
2 szalotki

Wykonanie:

Dynię obieramy ze skórki, kroimy ją w kostkę lub w słupki. Do kamionkowego naczynia wsypujemy przyprawy, imbir, szalotki, chili i czosnek. Przekładamy dynię. Zalewamy letnią wodą z solą. Na wierzchu układamy koper.
Na wierzchu ustawiamy talerzyk z odważnikiem, by wszystkie kawałki dyni były zanurzone.
Odstawiamy na 3-4 dni w ciepłe miejsce do zakiszenia. Gdy dynia jest już dobra, przekładamy ją do słoików, zalewamy sokiem spod kiszenia i odstawiamy do lodówki, by zatrzymać proces kiszenia.

Taką dynię podajemy jako zdrową przekąskę do chrupania, dodatek do kanapek, sałatek....

Komentarze

Popularne posty