Śledzie z curry
Śledzie z orientalną nutą dzięki dodatkowi przyprawy Curry, która nadaje oryginalnego aromatu oraz pięknego złotego koloru.
2 marchewki
2 cebule
łyżka ziaren kolorowego pieprzu
łyżka gorczycy
łyżka curry
2-3 ziela angielskie
liść laurowy
szklanka oleju rzepakowego
Marchewkę kroimy w słupki, a cebule w piórka. Na patelnię wlewamy pół szklanki oleju, wsypujemy przyprawy i chwilę smażymy. Dodajemy marchewkę i cebulę i dusimy około 5 minut, warzywa powinny być al dente. Do uduszonych warzyw wlewamy resztę oleju. Studzimy.
Płaty śledziowe przekładamy warstwami warzyw w słoiku wierzch zalewamy pozostałym olejem.
Przed podaniem płaty śledziowe zwijamy w rulony w środek wkładając warzywa z zalewy. Opcjonalnie można posypać ulubioną zieleniną.
Tak przygotowane śledzie można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
Składniki:
10 filetów śledziowych a'la matias2 marchewki
2 cebule
łyżka ziaren kolorowego pieprzu
łyżka gorczycy
łyżka curry
2-3 ziela angielskie
liść laurowy
szklanka oleju rzepakowego
Wykonanie:
Śledzie moczymy przez noc.Marchewkę kroimy w słupki, a cebule w piórka. Na patelnię wlewamy pół szklanki oleju, wsypujemy przyprawy i chwilę smażymy. Dodajemy marchewkę i cebulę i dusimy około 5 minut, warzywa powinny być al dente. Do uduszonych warzyw wlewamy resztę oleju. Studzimy.
Płaty śledziowe przekładamy warstwami warzyw w słoiku wierzch zalewamy pozostałym olejem.
Przed podaniem płaty śledziowe zwijamy w rulony w środek wkładając warzywa z zalewy. Opcjonalnie można posypać ulubioną zieleniną.
Tak przygotowane śledzie można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
Komentarze
Prześlij komentarz