Racuchy drożdżowe
Racuchy drożdżowe to tradycyjny deser wigilijny podawany w moim domu rodzinnym. Racuchy podawane są u nas z mniej tradycyjnym dodatkiem, którym jest sałatka z owoców tropikalnych.
30 g świeżych drożdży
szczypta soli
1 - 2 łyżki cukru
1,5 szklanki letniego mleka
3-4 żółtka
skórka otarta z pomarańczy
ziarna z laski wanilii
kardamon
masło sklarowane do smażenia
cukier puder do oprószenia
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i mieszamy. W środku robimy wgłębienie. Do wgłębienia kruszymy drożdże. Zasypujemy je cukrem i zalewamy 1/2 szklanki mleka. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 10 - 15 minut w ciepłe miejsce.
Po tym czasie (gdy rozczyn już jest gotowy), dodajemy resztę mleka,żółtka, wanilię, skórkę z pomarańczy i rozkruszone ziarno kardamonu. Ciasto mieszamy drewnianą łyżką. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy mąki, jeśli za gęste dodajemy mleka. Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Ciasto nabieramy metalową łyżką. Za każdym razem łyżkę maczamy w wodzie, aby ciasto się do niej nie kleiło.
Racuchy smażymy na rozgrzanym sklarowanym maśle. Masło jednak nie może być zbyt mocno rozgrzane, gdyż racuchy będą spalone na zewnątrz, a surowe w środku, dlatego podczas smażenia powinniśmy regulować ogień pod patelnią. Racuchy smażymy na złotobrązowy kolor z obu stron.
Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem i podajemy z sałatką owocową.
Składniki:
500 g mąki pszennej typ 40530 g świeżych drożdży
szczypta soli
1 - 2 łyżki cukru
1,5 szklanki letniego mleka
3-4 żółtka
skórka otarta z pomarańczy
ziarna z laski wanilii
kardamon
masło sklarowane do smażenia
cukier puder do oprószenia
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i mieszamy. W środku robimy wgłębienie. Do wgłębienia kruszymy drożdże. Zasypujemy je cukrem i zalewamy 1/2 szklanki mleka. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 10 - 15 minut w ciepłe miejsce.
Po tym czasie (gdy rozczyn już jest gotowy), dodajemy resztę mleka,żółtka, wanilię, skórkę z pomarańczy i rozkruszone ziarno kardamonu. Ciasto mieszamy drewnianą łyżką. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy mąki, jeśli za gęste dodajemy mleka. Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Ciasto nabieramy metalową łyżką. Za każdym razem łyżkę maczamy w wodzie, aby ciasto się do niej nie kleiło.
Racuchy smażymy na rozgrzanym sklarowanym maśle. Masło jednak nie może być zbyt mocno rozgrzane, gdyż racuchy będą spalone na zewnątrz, a surowe w środku, dlatego podczas smażenia powinniśmy regulować ogień pod patelnią. Racuchy smażymy na złotobrązowy kolor z obu stron.
Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem i podajemy z sałatką owocową.
Komentarze
Prześlij komentarz