Zupa z kiszonych warzyw korzeniowych

Jeśli lubicie kapuśniak, kwaśnicę lub zupę ogórkową to zupa z kiszonek jest idealną propozycją dla was.

Składniki:

500-600 g kiszonych warzyw korzeniowych u mnie marchewka, pietruszka, seler, biała rzodkiew, fenkuł, seler naciowy, czosnek
3-4 ziemniaki
chili
pęczek koperku
liść laurowy
2-3 ziela angielskie
pieprz czarny
łyżeczka masła
1,5 litra rosołu lub wody
200 ml słodkie śmietanki 42 %
1-2 szklanki wody spod kiszonek

Wykonanie:

Ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy. Chili, kiszone warzywa kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle, dodajemy je do ugotowanych ziemniaków. Warzywa zalewamy rosołem dodajemy posiekane łodyżki kopru, ziela i liść laurowy. Gotujemy około 30 minut. Dolewamy wodę spod kiszonek, ilość zależy jak kwaśne zupy lubimy. Zupę zaprawiamy śmietaną i doprawiamy pieprzem. Posypujemy koperkiem.

Komentarze

Popularne posty