Zimowe muffinki piernikowe
Składniki:
na około 16 sztuk:
Ciasto ucierane:
200 g masła200 g cukru
2 łyżki miodu
3 jajka
100 g mąki
2 budynie czekoladowe
łyżka przyprawy do piernika
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół kieliszka rumu
Polewa czekoladowa:
150 g białej czekoladyPrzybranie:
wiórki kokosowechoinki opłatkowe
marcepan i kakao do wykonania jelonków
Wykonanie:
Masło ucieramy z cukrem na pulchną masę. W trakcie ucierania dodajemy kolejno jajka i miód.Mąkę mieszamy z budyniami, kakao, przyprawami i proszkiem do pieczenia. Sypkie składniki stopniowo przesiewamy do masy jajecznej. Ciągle ucierając wlewamy rum.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C. Do każdej papilotki nakładamy łyżkę ciasta. Pieczemy około 20-25 minut na środkowym poziomie piekarnika.
Ostudzone muffiny smarujemy polewą czekoladową. W tym celu rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę. Polewą smarujemy wierzch babeczek, posypujemy wiórkami kokosowymi. Ustawiamy choinki i jelonka.
Aby zrobić jelonka marcepan należy ugnieść z ciemnym kakao, a następnie użyć foremki silikonowej w kształcie jelonka. Jeśli nie macie takiej foremki, możecie ozdobić takie babeczki dowolnie np. perełkami cukrowymi.
Komentarze
Prześlij komentarz