Zimowe muffinki piernikowe

Podczas ich pieczenia w całym domu unosi się aromat piernika, tak bardzo kojarzący się ze Świętami. Dodatkowego uroku i zimowego nastroju nadaje dekoracja z kokosu i marcepanu.

Składniki:

na około 16 sztuk:

Ciasto ucierane:

200 g masła
200 g cukru
2 łyżki miodu
3 jajka
100 g mąki
2 budynie czekoladowe
łyżka przyprawy do piernika
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół kieliszka rumu

Polewa czekoladowa:

150 g białej czekolady

Przybranie:

wiórki kokosowe
choinki opłatkowe
marcepan i kakao do wykonania jelonków

Wykonanie:

Masło ucieramy z cukrem na pulchną masę. W trakcie ucierania dodajemy kolejno jajka i miód.

Mąkę mieszamy z budyniami, kakao, przyprawami i proszkiem do pieczenia. Sypkie składniki stopniowo przesiewamy do masy jajecznej. Ciągle ucierając wlewamy rum.

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C. Do każdej papilotki nakładamy łyżkę ciasta. Pieczemy około 20-25 minut na środkowym poziomie piekarnika.

Ostudzone muffiny smarujemy polewą czekoladową. W tym celu rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę. Polewą smarujemy wierzch babeczek, posypujemy wiórkami kokosowymi. Ustawiamy choinki i jelonka.
Aby zrobić jelonka marcepan należy ugnieść z ciemnym kakao, a następnie użyć foremki silikonowej w kształcie jelonka. Jeśli nie macie takiej foremki, możecie ozdobić takie babeczki dowolnie np. perełkami cukrowymi.

Komentarze

Popularne posty