Wędzona szynka wieprzowa
Pyszna domowa wędlina, takiej nie kupicie w żadnym sklepie.
na litr zimnej wody 60 g soli peklowej *
2-3 liście laurowe
łyżeczka kolorowego pieprzu
łyżeczka gorczycy
łyżeczka ziaren kolendry
3-4 ziela angielskie
siatka wędzarnicza
nastrzykiwarka
*ilość soli zależy od producenta soli, zawsze należy sprawdzić na opakowaniu sugerowany sposób użycia
*do peklowania warto użyć przefiltrowanej wody
W dużym emaliowanym garnku rozpuszczamy sól peklową (na litr zimnej wody wsypać 60g soli peklowej). Dokładnie rozmieszać. Solanki powinno być tyle by pokryła całe mięso.
Do garnuszka wlewamy litr solanki i dodajemy zioła. Mieszankę gotujemy na bardzo wolnym ogniu około 5 minut. Mieszankę chłodzimy.
Mięso przed włożeniem do solanki nastrzykujemy aromatyczną mieszanką ziołową. Następnie mięso przekładamy do solanki. Resztę ziół i pozostałą mieszankę ziołową wlewamy do solanki. Tak przygotowane mięso odstawiamy w chłodne miejsce na tydzień.
Zapeklowane mięso przed wędzeniem osuszamy i przekładamy do siatki wędzarniczej. W celu łatwego włożenia mięsa do siatki, należy mięso włożyć do foliowego woreczka i razem z woreczkiem włożyć do siatki wędzarniczej. Gdy mięso jest już w siatce rozcinamy woreczek i go wyciągamy. Końce sitaki zawiązujemy.
Tak przygotowane mięso należy wędzić około 3-4 godzin w dymie z drewna z okorowanych drzew liściastych.
Uwędzone szynki przed podaniem należy jeszcze sparzyć. Mięso parzymy we wrzątku, woda powinna tylko lekko mrugać, pół godziny na 1 kg mięsa.
Składniki:
szynka wieprzowa "kulka" porcje około 1,5 kgna litr zimnej wody 60 g soli peklowej *
2-3 liście laurowe
łyżeczka kolorowego pieprzu
łyżeczka gorczycy
łyżeczka ziaren kolendry
3-4 ziela angielskie
siatka wędzarnicza
nastrzykiwarka
*ilość soli zależy od producenta soli, zawsze należy sprawdzić na opakowaniu sugerowany sposób użycia
*do peklowania warto użyć przefiltrowanej wody
Wykonanie:
W dużym emaliowanym garnku rozpuszczamy sól peklową (na litr zimnej wody wsypać 60g soli peklowej). Dokładnie rozmieszać. Solanki powinno być tyle by pokryła całe mięso.
Do garnuszka wlewamy litr solanki i dodajemy zioła. Mieszankę gotujemy na bardzo wolnym ogniu około 5 minut. Mieszankę chłodzimy.
Mięso przed włożeniem do solanki nastrzykujemy aromatyczną mieszanką ziołową. Następnie mięso przekładamy do solanki. Resztę ziół i pozostałą mieszankę ziołową wlewamy do solanki. Tak przygotowane mięso odstawiamy w chłodne miejsce na tydzień.
Zapeklowane mięso przed wędzeniem osuszamy i przekładamy do siatki wędzarniczej. W celu łatwego włożenia mięsa do siatki, należy mięso włożyć do foliowego woreczka i razem z woreczkiem włożyć do siatki wędzarniczej. Gdy mięso jest już w siatce rozcinamy woreczek i go wyciągamy. Końce sitaki zawiązujemy.
Tak przygotowane mięso należy wędzić około 3-4 godzin w dymie z drewna z okorowanych drzew liściastych.
Uwędzone szynki przed podaniem należy jeszcze sparzyć. Mięso parzymy we wrzątku, woda powinna tylko lekko mrugać, pół godziny na 1 kg mięsa.
Komentarze
Prześlij komentarz