Wędzona szynka wieprzowa

 Pyszna domowa wędlina, takiej nie kupicie w żadnym sklepie.

Składniki:

szynka wieprzowa "kulka" porcje około 1,5 kg

na litr zimnej wody 60 g soli peklowej *

2-3 liście laurowe
łyżeczka kolorowego pieprzu
łyżeczka gorczycy
łyżeczka ziaren kolendry
3-4 ziela angielskie

siatka wędzarnicza
nastrzykiwarka

*ilość soli zależy od producenta soli, zawsze należy sprawdzić na opakowaniu sugerowany sposób użycia
*do peklowania warto użyć przefiltrowanej wody

Wykonanie:


W dużym emaliowanym garnku rozpuszczamy sól peklową (na litr zimnej wody wsypać 60g soli peklowej). Dokładnie rozmieszać. Solanki powinno być tyle by pokryła całe mięso.

Do garnuszka wlewamy litr solanki i dodajemy zioła. Mieszankę gotujemy na bardzo wolnym ogniu około 5 minut. Mieszankę chłodzimy.

Mięso przed włożeniem do solanki nastrzykujemy aromatyczną mieszanką ziołową. Następnie mięso przekładamy do solanki. Resztę ziół i pozostałą mieszankę ziołową wlewamy do solanki. Tak przygotowane mięso odstawiamy w chłodne miejsce na tydzień.

Zapeklowane mięso przed wędzeniem osuszamy i przekładamy do siatki wędzarniczej. W celu łatwego włożenia mięsa do siatki, należy mięso włożyć do foliowego woreczka i razem z woreczkiem włożyć do siatki wędzarniczej. Gdy mięso jest już w siatce rozcinamy woreczek i go wyciągamy. Końce sitaki zawiązujemy.

Tak przygotowane mięso należy wędzić około 3-4 godzin w dymie z drewna z okorowanych drzew liściastych.

Uwędzone szynki przed podaniem należy jeszcze sparzyć. Mięso parzymy we wrzątku, woda powinna tylko lekko mrugać, pół godziny na 1 kg mięsa.





Komentarze

Popularne posty