Choinka z piernika
Piernikowa choinka to efektowna, a jednocześnie prosta w wykonaniu ozdoba świątecznego stołu.
Składniki:
400 g ciasta piernikowego (przepis na piernik staropolski)biały lukier
wiórki kokosowe
zielony barwnik spożywczy
perełki cukrowe
gwiazdka z marcepanu lub opłatka pomalowana złotym barwnikiem
Wykonanie:
Ciasto piernikowe wałkujemy. Za pomocą foremek w kształcie kwiatków lub gwiazdek wycinamy pierniczki różnej wielkości. Pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach C około 12-15 minut.Ostudzone pierniczki malujemy gęstym lukrem. Lukier zrobiłam mieszając cukier puder z sokiem z cytryny. Pierniczki układamy od największego do najmniejszego (możemy układać po sobie dwa pierniczki tej samej wielkości).
Choinkę posypujemy zabarwionymi na zielono wiórkami kokosowymi. Aby zabarwić wiórki należy przesypać je do słoiczka i dodać barwnik w żelu lub rozpuszczony w kilku kroplach wody/alkoholu barwnik w proszku, następnie potrząsać słoiczkiem do momentu równomiernego zabarwienia kokosu.
Na czubku choinki ustawiamy gwiazdkę, a na gałązkach przyklejamy kolorowe perełki cukrowe.
No tak, o wyglądzie bloga już pisałem, o reniferze też, wiec o czym tu pisać ;)
OdpowiedzUsuńSuper pyszności, ale Ty chyba dobrze, o tym wiesz :D
Pochwał nigdy za wiele ;)
UsuńKolejne potrawy już przetestowane na najbliższych, więc w wolnej chwili wstawię je na bloga.
Zapraszam do zaglądania i mam nadzieję, że również się spodobają.
Pozdrawiam