Choinka z piernika

Piernikowa choinka to efektowna, a jednocześnie prosta w wykonaniu ozdoba świątecznego stołu.

Składniki:

400 g ciasta piernikowego (przepis na piernik staropolski)
biały lukier
wiórki kokosowe
zielony barwnik spożywczy
perełki cukrowe
gwiazdka z marcepanu lub opłatka pomalowana złotym barwnikiem

Wykonanie:

Ciasto piernikowe wałkujemy. Za pomocą foremek w kształcie kwiatków lub gwiazdek wycinamy pierniczki różnej wielkości. Pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach C około 12-15 minut.













Ostudzone pierniczki malujemy gęstym lukrem. Lukier zrobiłam mieszając cukier puder z sokiem z cytryny. Pierniczki układamy od największego do najmniejszego (możemy układać po sobie dwa pierniczki tej samej wielkości).

Choinkę posypujemy zabarwionymi na zielono wiórkami kokosowymi. Aby zabarwić wiórki należy przesypać je do słoiczka i dodać barwnik w żelu lub rozpuszczony w kilku kroplach wody/alkoholu barwnik w proszku, następnie potrząsać słoiczkiem do momentu równomiernego zabarwienia kokosu.

Na czubku choinki ustawiamy gwiazdkę, a na gałązkach przyklejamy kolorowe perełki cukrowe.

Komentarze

  1. No tak, o wyglądzie bloga już pisałem, o reniferze też, wiec o czym tu pisać ;)
    Super pyszności, ale Ty chyba dobrze, o tym wiesz :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pochwał nigdy za wiele ;)
      Kolejne potrawy już przetestowane na najbliższych, więc w wolnej chwili wstawię je na bloga.
      Zapraszam do zaglądania i mam nadzieję, że również się spodobają.

      Pozdrawiam

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty