Kiełbasa z karkówki i szynki wieprzowej
Domowa wędzona kiełbasa wybornie smakuje sama oraz jako dodatek do grochówki, bigosu czy białego barszczu lub żurku. Poniżej przedstawiam sprawdzony przepis moich rodziców.
na 1 kg mięsa 15 gram soli morskiej
1,5 metra jelita naturalnego
pieprz (do smaku)
jałowiec (do smaku)
czosnek 2 -3 ząbki czosnku (na 5 kg mięsa średnia główka czosnku polskiego)
młotkowane ziarna kolendry do smaku
majeranek (do smaku)
ok. 0,5 szklanki wody
Porady:
Do wędzenia używamy drewna okorowanego, z drzewa dębowego lub owocowego np. jabłoni, śliwki, wiśni...
Jeżeli ktoś nie ma możliwości uwędzenia kiełbasy można ugotować- powstanie wtedy biała kiełbasa, lub nakłuć widelcem kiełbasę i upiec w prodiżu lub piekarniku - powstanie wtedy pyszna pieczona kiełbasa.
Część mięsa (najładniejsze kawałki szynki) można ręcznie pokroić w kostkę, następnie domieszać do zmielonej na grubym oczku karkówki, wtedy w kiełbasie będą trafiać się całe kawałki mięsa.
Radzę robić kiełbasę z około 5 kg mięsa (3 kg karkówki, 2 kg szynki), wychodzi wtedy ok. 8-10 pętek kiełbasy.
Składniki:
Składniki w przeliczeniu na 1 kg mięsa:
1 kg wieprzowiny (karkówka i szynka)na 1 kg mięsa 15 gram soli morskiej
1,5 metra jelita naturalnego
pieprz (do smaku)
jałowiec (do smaku)
czosnek 2 -3 ząbki czosnku (na 5 kg mięsa średnia główka czosnku polskiego)
młotkowane ziarna kolendry do smaku
majeranek (do smaku)
ok. 0,5 szklanki wody
Wykonanie:
Mięso mielimy na grubym oczku. Przyprawy tłuczemy w moździerzu. Czosnek obieramy, drobno siekamy, następnie rozcieramy nożem z solą. Mięso mieszamy w misce ręką z solą, czosnkiem i przyprawami do smaku. Dolewamy wodę i dalej mieszamy. Mięso ma mieć gładką konsystencję. Maszynką ręczną napychamy jelita. Owijamy je na drążki. Wędzimy w wędzarni ok. 3,5 godziny na drewnie z drzew liściastych. Po uwędzeniu przechowujemy w suchym chłodnym miejscu.Porady:
Do wędzenia używamy drewna okorowanego, z drzewa dębowego lub owocowego np. jabłoni, śliwki, wiśni...
Jeżeli ktoś nie ma możliwości uwędzenia kiełbasy można ugotować- powstanie wtedy biała kiełbasa, lub nakłuć widelcem kiełbasę i upiec w prodiżu lub piekarniku - powstanie wtedy pyszna pieczona kiełbasa.
Część mięsa (najładniejsze kawałki szynki) można ręcznie pokroić w kostkę, następnie domieszać do zmielonej na grubym oczku karkówki, wtedy w kiełbasie będą trafiać się całe kawałki mięsa.
Radzę robić kiełbasę z około 5 kg mięsa (3 kg karkówki, 2 kg szynki), wychodzi wtedy ok. 8-10 pętek kiełbasy.
Komentarze
Prześlij komentarz