Zupa pieczarkowa z kukurydzą

Mimo kilku prostych składników ta zupa zaskakuje swoim smakiem. Za każdą kolejną łyżką kryje się miła niespodzianka dla podniebienia.

Składniki:

500 g pieczarek
2 szalotki
3 ziemniaki
ziarna z jednej dużej kukurydzy lub 170 g kukurydzy z puszki
łyżka masła
200 g słodkiej śmietanki 42%
sól lub domowa przyprawa warzywna
czarny pieprz
1-2 ziela angielskie
liść laurowy
szczypiorek
natka pietruszki

Wykonanie:

Na maśle szklimy pokrojone szalotki. Następnie dodajemy pieczarki, chwilę podsmażamy. Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i ziarna kukurydzy. Zalewamy wodą lub rosołem (ilość płynu zależy od tego jak gęste zupy lubimy). Dodajemy liść laurowy, ziela angielskie i wsypujemy sól.  Gdy ziemniaki są miękkie wlewamy śmietankę, doprowadzamy do zagotowania. Doprawiamy do smaku. Zupę podajemy posypaną szczypiorkiem i natką pietruszki.




Komentarze

Popularne posty