Naturalna maggi - domowa przyprawa do zup i sosów w płynie


Pewnie kojarzycie popularną przyprawę w płynie Maggi, stworzoną przez Juliusa Maggi. Oryginalna receptura tej przyprawy oparta była na wyciągu z lubczyku. Obecnie niestety w sklepowej Maggi lubczyku znajdziemy śladowe ilości.
Postanowiłam więc zrobić swoją wersję z dużą ilością lubczyku. Smak i aromat jest zbliżony do wersji, którą znamy, ale jest delikatniejszy i w 100 procentach naturalny. Jedna łyżeczka przyprawy wzbogaci smak zup, sałatek i sosów.

Składniki:

500 g lubczyku ogrodowego, czym bardziej aromatyczny tym więcej aromatu będzie miała nasza przyprawa
pęczek natki pietruszki
70 g soli morskiej
150 g cukru
1-2 małe, suszone prawdziwki lub podgrzybki

Wykonanie:

Lubczyk i pietruszkę myjemy, osuszamy. Zioła kroimy na mniejsze kawałki, wsypujemy do garnka. Do ziół wlewamy 1,5 litra wody. Wsypujemy sól i dodajemy suszone grzybki. Gotujemy na małym ogniu przez pół godziny.

 
Cukier topimy, aż zrobi się karmel. Do karmelu ostrożnie wlewamy około 200 ml gorącego wywaru z lubczyku. Mieszamy, aż karmel się rozpuści i wlewamy wszystko do garnka z ziołami. Gotujemy jeszcze 10 minut.


Wywar przecedzamy przez sitko. Przelewamy do szklanych butelek. Po wystudzeniu przechowujemy w lodówce.

Komentarze

Popularne posty