Domowe kostki Maggi w 100% naturalne
Uwielbiam aromat lubczyku w zupach i sosach, dlatego postanowiłam zrobić domowe kostki Maggi.
młoda marchewka
młody seler korzeniowy z natką
młoda pietruszka z natką
suszony prawdziwek lub podgrzybek
2 szklanki soli morskiej, użyłam soli morskiej Cuor di Mare
2 łyżeczki cukru
Do malaksera wkładamy ostrze. Przekładamy wstępnie posiekany lubczyk, natkę pietruszki i nać selera, wsypujemy sól i cukier, miksujemy, aż zielenina zostanie rozdrobniona.
Następnie dosypujemy wcześniej starte warzywa, rozkruszonego grzybka i chwilę miksujemy, aż składniki się połączą.
Mieszankę przekładamy na papier do pieczenia i rozsmarowujemy na grubość około jednego centymetra.
Za pomocą plastikowej szpachelki, dzielimy na kwadraty lub prostokąty. Przekładamy na kratkę do pieczenia.
Wstawiamy do piecyka włączamy termoobieg i suszymy w 60-70°C przez około 4-5 godzin. Czas suszenia zależy od wody, która jest w warzywach i ziołach, dlatego jeśli masa nie jest dobrze wysuszona należy, wydłużyć czas suszenia. Żeby masa w piecyku się nie parowała, tylko suszyła, zostawiłam rozszczelnione drzwiczki piecyka i włożyłam drewnianą łyżkę, żeby się nie zamknęły.
Gotowe kostki przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku. Używamy np. do zup, sosów, marynat.
Składniki:
2 szklanki posiekanego lubczykumłoda marchewka
młody seler korzeniowy z natką
młoda pietruszka z natką
suszony prawdziwek lub podgrzybek
2 szklanki soli morskiej, użyłam soli morskiej Cuor di Mare
2 łyżeczki cukru
Wykonanie:
Warzywa za pomocą malaksera ścieramy na drobnym oczku. Starte warzywa przekładamy na talerz.Do malaksera wkładamy ostrze. Przekładamy wstępnie posiekany lubczyk, natkę pietruszki i nać selera, wsypujemy sól i cukier, miksujemy, aż zielenina zostanie rozdrobniona.
Następnie dosypujemy wcześniej starte warzywa, rozkruszonego grzybka i chwilę miksujemy, aż składniki się połączą.
Mieszankę przekładamy na papier do pieczenia i rozsmarowujemy na grubość około jednego centymetra.
Za pomocą plastikowej szpachelki, dzielimy na kwadraty lub prostokąty. Przekładamy na kratkę do pieczenia.
Wstawiamy do piecyka włączamy termoobieg i suszymy w 60-70°C przez około 4-5 godzin. Czas suszenia zależy od wody, która jest w warzywach i ziołach, dlatego jeśli masa nie jest dobrze wysuszona należy, wydłużyć czas suszenia. Żeby masa w piecyku się nie parowała, tylko suszyła, zostawiłam rozszczelnione drzwiczki piecyka i włożyłam drewnianą łyżkę, żeby się nie zamknęły.
Gotowe kostki przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku. Używamy np. do zup, sosów, marynat.
Komentarze
Prześlij komentarz