Gołąbki z młodej kapusty nadziane kolorowym ryżem, indykiem i młodą marchewką

Uproszczona wersja gołąbków jednocześnie pełna smaku i aromatu. Młodą kapustę blanszowałam w parowarze - jest to łatwy sposób, aby oddzielić i sparzyć listki. Zamiast mielić mięso z indyka pokroiłam je w kostkę, ryżu nie gotowałam tylko dałam sypki do nadzienia. Dzięki gotowaniu gołąbków w parowarze ryż idealnie się ugotował. Ponadto przygotowanie gołąbków w parowarze jest bezproblemowe wystarczy wstawić gołąbki i nastawić timer. Po ustawionym czasie gołąbki są gotowe. Prościej i smaczniej chyba się już nie da.

Składniki:

główka młodej kapusty

farsz:
600 g piersi z indyka
100 g ryżu, użyłam mieszanego czerwony, biały, dziki
cebula
1-2 młode marchewki
1-2 cm kawałek imbiru
natka pietruszki
sól morska
pieprz kolorowy
1-2 roztarte ziarna ziela angielskiego
tymianek

2-3 liście laurowe
2-3 ziela angielskie

500 g passaty pomidorowej
sól morska
pieprz kolorowy
50 ml whisky
 
zielenina do posypania

Wykonanie:

Z kapusty wycinamy głąb. Główkę kapusty wkładamy do parowaru i parujemy 10-15 minut w zależności od wielkości główki. Z kapusty ostrożnie oddzielamy listki.

Indyka kroimy w kostkę, marchewki w zapałkę, cebulę w drobną kostkę. Następnie do mięsa wsypujemy ryż, drobno posiekany imbir, natkę pietruszki oraz przyprawy. Mieszamy.

 

Nadzienie zawijamy w liście kapusty. Układamy w naczyniu żaroodpornym - takim, które idealnie mieści się w parowarze. Do gołąbków dodajemy liście laurowe oraz ziela angielskie. Gołąbki parujemy w odkrytym naczyniu żaroodpornym 40-45 minut. 

Gołąbki możemy podać z sosem. Jeśli w naczyniu jest zbyt dużo soku, to nadmiar odlewamy. Następnie gołąbki zalewamy passatą pomidorową wymieszaną z solą, pieprzem i whisky. Parujemy jeszcze 10-15 minut, aż sos się zagotuje.

Gołąbki podajemy z sosem i posypane zieleniną.


Komentarze

Popularne posty