Gołąbki z młodej kapusty nadziane kolorowym ryżem, indykiem i młodą marchewką
Uproszczona wersja gołąbków jednocześnie pełna smaku i aromatu. Młodą kapustę blanszowałam w parowarze - jest to łatwy sposób, aby oddzielić i sparzyć listki. Zamiast mielić mięso z indyka pokroiłam je w kostkę, ryżu nie gotowałam tylko dałam sypki do nadzienia. Dzięki gotowaniu gołąbków w parowarze ryż idealnie się ugotował. Ponadto przygotowanie gołąbków w parowarze jest bezproblemowe wystarczy wstawić gołąbki i nastawić timer. Po ustawionym czasie gołąbki są gotowe. Prościej i smaczniej chyba się już nie da.
Składniki:
Wykonanie:
Nadzienie zawijamy w liście kapusty. Układamy w naczyniu żaroodpornym - takim, które idealnie mieści się w parowarze. Do gołąbków dodajemy liście laurowe oraz ziela angielskie. Gołąbki parujemy w odkrytym naczyniu żaroodpornym 40-45 minut.
Gołąbki możemy podać z sosem. Jeśli w naczyniu jest zbyt dużo soku, to nadmiar odlewamy. Następnie gołąbki zalewamy passatą pomidorową wymieszaną z solą, pieprzem i whisky. Parujemy jeszcze 10-15 minut, aż sos się zagotuje.
Gołąbki podajemy z sosem i posypane zieleniną.
Komentarze
Prześlij komentarz