Wrapy z szynką, warzywami i domowym sosem czosnkowym
Kolejna propozycja zwiniętej kanapki, czyli świetny pomysł na śniadanie lub kolację. Dzięki temu, że
jest owinięta w folię spożywczą i papier śniadaniowy można ją zabrać ze
sobą do pracy, szkoły lub na piknik i wygodnie zjeść. Wszędzie dobrze smakuje, a jej
wykonanie to chwila.
Składniki:
tortilla pszenna
1/4 ogórka wężowego
mały pomidor
mały pomidor
1/2 papryki ramiro lub 2-3 mini słodkie kolorowe papryki
1/4 avocado
kilka plasterków czerwonej cebuli
2 rzodkiewki
2 rzodkiewki
100 g szynki w plasterkach
szpinak
2-3 liście sałaty masłowej
4 jajka przepiórki ugotowane na twardo
sos:
200 g jogurtu naturalnego nadbużańskiego
2 łyżki majonezu
2 łyżki majonezu
2 łyżeczki czosnku granulowanego
sól morska
pieprz kolorowy
łyżka suszonej włoszczyzny
łyżka posiekanej zieleniny: natka pietruszki, koperek, szczypiorek, kilka listków czosnku niedźwiedziego
łyżka posiekanej zieleniny: natka pietruszki, koperek, szczypiorek, kilka listków czosnku niedźwiedziego
Wykonanie:
Tortillę układamy na kawałku foli spożywczej.
Sos: wszystkie składniki mieszamy. Sos najlepiej odstawić na noc do lodówki by przeszedł smakiem.
Na tortilli układamy liście sałaty oraz pokrojone w paski warzywa. Układamy jajka. Polewamy sosem. Całość przykrywamy plasterkami szynki.
Ostrożnie unosimy brzegi tortilli by ją zawinąć. Tortillę szczelnie owijamy folią spożywczą.
Ja dodatkowo owinęłam papierem kanapkowym i przewiązałam sznureczkiem.
Przekroiłam na pół. Takie wrapy to pomysł na zdrowy posiłek w domu, ale
również, w pracy szkole czy podczas pikniku.
Komentarze
Prześlij komentarz