Wrap z sałatką grecką

Sałatka grecka w formie wrapa to świetny pomysł na śniadanie lub kolację. Dzięki temu, że jest owinięta w folię spożywczą i papier śniadaniowy można ją zabrać ze sobą do pracy, szkoły lub na piknik i wygodnie zjeść. Wszędzie dobrze smakuje, a jej wykonanie to chwila.

Składniki:

tortilla pszenna

80 g fety
1/4 ogórka wężowego
mały pomidor
1/2 papryki ramiro lub 2-3 mini słodkie kolorowe papryki
kilka plasterków czerwonej cebuli
kilka oliwek kalamata
 
sos:
łyżeczka oliwy z oliwek Extra vergine
łyżeczka soku z cytryny
miód na czubek łyżeczki
pół łyżeczki granulowanego czosnku
pieprz kolorowy
roztarte ziarno kolendry
łyżeczka zieleniny: natka pietruszki, koperek, szczypiorek

Wykonanie:

Tortillę układamy na kawałku foli spożywczej.

Sos: wszystkie składniki mieszamy.

Na tortilli układamy fetę oraz pokrojone w paski warzywa. Całość skrapiamy sosem.

Ostrożnie unosimy brzegi tortilli by ją zawinąć. Tortillę szczelnie owijamy folią spożywczą.

Ja dodatkowo owinęłam papierem kanapkowym i przewiązałam sznureczkiem. Przekroiłam na pół. Takie wrapy to pomysł na zdrowy posiłek w domu, ale również, w pracy szkole czy podczas pikniku.

Komentarze

Popularne posty