Wrap z sałatką grecką
Sałatka grecka w formie wrapa to świetny pomysł na śniadanie lub kolację. Dzięki temu, że
jest owinięta w folię spożywczą i papier śniadaniowy można ją zabrać ze
sobą do pracy, szkoły lub na piknik i wygodnie zjeść. Wszędzie dobrze smakuje, a jej
wykonanie to chwila.
Składniki:
tortilla pszenna
80 g fety
1/4 ogórka wężowego
mały pomidor
mały pomidor
1/2 papryki ramiro lub 2-3 mini słodkie kolorowe papryki
kilka plasterków czerwonej cebuli
kilka oliwek kalamata
kilka oliwek kalamata
sos:
łyżeczka oliwy z oliwek Extra vergine
łyżeczka soku z cytryny
miód na czubek łyżeczki
pół łyżeczki granulowanego czosnku
pieprz kolorowy
roztarte ziarno kolendry
łyżeczka zieleniny: natka pietruszki, koperek, szczypiorek
Wykonanie:
Tortillę układamy na kawałku foli spożywczej.
Sos: wszystkie składniki mieszamy.
Na tortilli układamy fetę oraz pokrojone w paski warzywa. Całość skrapiamy sosem.
Ostrożnie unosimy brzegi tortilli by ją zawinąć. Tortillę szczelnie owijamy folią spożywczą.
Ja dodatkowo owinęłam papierem kanapkowym i przewiązałam sznureczkiem.
Przekroiłam na pół. Takie wrapy to pomysł na zdrowy posiłek w domu, ale
również, w pracy szkole czy podczas pikniku.
Komentarze
Prześlij komentarz