Wrap z włoską mortadelą, szpinakiem, rukolą, rzodkiewką i chrupiącymi ziarnami
Taka kanapka to świetny pomysł na śniadanie lub kolację. Dzięki temu, że jest owinięta w folię spożywczą i papier śniadaniowy można ją zabrać ze sobą do pracy, szkoły lub na piknik. Wszędzie dobrze smakuje, a jej wykonanie to chwila.
Składniki:
tortilla pszenna
100 g włoskiej mortadeli pokrojonej w plastry
garść młodego szpinaku
garść rukoli
liść sałaty karbowanej lub masłowej
4 rzodkiewki
łyżka uprażonych płatków migdałowych
łyżka posiekanych pistacji
łyżeczka ziaren słonecznika
łyżka żurawiny
Wykonanie:
Tortillę układamy na kawałku foli spożywczej.
Na tortilli układamy liść sałaty, szpinak, rukolę, pokrojone w plasterki rzodkiewki. Posypujemy uprażonymi ziarnami i orzechami oraz żurawiną. Układamy plastry mortadeli, tak aby przykryć wcześniej ułożone składniki.
Ostrożnie unosimy brzegi tortilli by ją zawinąć. Tortillę szczelnie owijamy folią spożywczą.
Ja dodatkowo owinęłam papierem kanapkowym i przewiązałam sznureczkiem. Przekroiłam na pół. Takie wrapy to pomysł na zdrowy posiłek w domu, ale również, w pracy szkole czy podczas pikniku.
Komentarze
Prześlij komentarz