Orzeźwiająca sałatka z mango, ogórka z chili i imbirem
Mango i ogórek to duet idealny, bardzo orzeźwiający i świeży. Taka sałatka idealnie pasuje do dań z drobiu oraz ryb i dań z grilla. Natomiast podana do schabowego zamiast tradycyjnej mizerii zupełnie odmieni to danie.
Składniki:
mango
ogórek
czerwona cebula
chili, dałam całe, ale ilość zależy od waszych preferencji
natka pietruszki
2 cienkie plasterki imbiru
2 łyżki oleju rzepakowego
łyżka soku z cytryny
sól morska
pieprz kolorowy
Wykonanie:
Mango obieramy i kroimy w paseczki. Ogórka również kroimy w cienkie
paski. Cebulę kroimy w cienkie półplasterki. Natkę pietruszki i papryczkę chili drobno
siekamy. Olej, sok z cytryny, sól i pieprz mieszamy razem.
Sos wlewamy do surówki. Mieszamy. Odstawiamy na kilka minut, by smaki się "przegryzły".
Komentarze
Prześlij komentarz