Sałatka z pomidorków koktajlowych z oliwą Północy
Cudze chwalicie, Swego nie znacie, Sami nie wiecie, Co posiadacie, chce się powiedzieć o oleju rzepakowym, który uznawany za jeden z najzdrowszych. Ze
względu na dużą zawartość kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3, określa się go mianem „oliwy Północy”. Najcenniejszego kwasu omega-3 jest w nim nawet
10-krotnie więcej niż w oliwie z oliwek i dużo więcej niż w rybach i
owocach morza. Dlatego warto często po niego sięgać, tym bardziej, że dobrej jakości olej rzepakowy jest również o wiele tańszy od dobrej oliwy z oliwek. Ze względu na charakterystyczny smak i zapach stanowi idealny dodatek
do: kasz, ziemniaków, białego sera, majonezu oraz
dressingów do sałatek.
Składniki:
500 g pomidorków koktajlowych
czerwona cebula
dressing:
4 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
łyżka octu jabłkowego lub z białego wina
łyżka domowej przyprawy do zup
pieprz kolorowy
Wykonanie:
Pomidorki kroimy w ćwiartki. Cebulę kroimy w cienkie półplasterki.Cebulę mieszamy z pomidorkami. Wszystkie składniki dressingu umieszczamy w słoiczku. Słoiczek zakręcamy i chwilę potrząsamy. Polewamy pomidorki, mieszamy. Odstawiamy na 5-10 minut by przeszły smakiem sosu. Taka sałatka jest idealna do obiadu, ale również świetnie smakuje podana z grzanką lub tostem z serem żółtym.
Komentarze
Prześlij komentarz