Sałatka grecka zamknięta w kanapce
Tak przygotowaną sałatkę grecką możemy zabrać ze sobą do pracy lub do koszyka piknikowego.
Składniki:
pita
4 listki sałaty
80 g sera feta
mały pomidor pokrojony w plasterki
ogórek gruntowy
1/2 papryki ramiro lub 2-3 kolorowe słodkie mini papryki
5-6 oliwek kalamata
5-6 cienkich plasterków czerwonej cebuli
łyżeczka oliwy z oliwek extra vergine
pół łyżeczki soku z cytryny
miód na czubek łyżeczki
pół łyżeczki granulowanego czosnku
roztarte ziarno kolendry
czarny pieprz
łyżka posiekanej zieleniny: koperek, pietruszka, szczypiorek
Wykonanie:
W miseczce mieszamy oliwę z sokiem z cytryny, miodem, przyprawami i zieleniną. Do sosu dodajemy cebulę, mieszamy. Odstawiamy na kilka minut.
Na desce układamy papier do kanapek na nim dosyć długi kawałek foli spożywczej.
Na foli układamy przekrojoną pitę.
Następnie na jednej połówce układamy liście sałaty. Na sałacie układamy fetę, cebulę oraz resztę warzyw. Owijamy w liście sałaty. Przykrywamy drugą połówką pity. Lekko dociskamy.
Kanapkę ciasno owijamy folią spożywczą, a następnie papierem śniadaniowym (żeby papier nam się nie odwijał można zakleić go taśmą klejącą).
Gotowe kanapki kroimy na pół ostrym nożem, przekładamy do pudełka lub od razu jemy bo są naprawdę pyszne.
Na foli układamy przekrojoną pitę.
Następnie na jednej połówce układamy liście sałaty. Na sałacie układamy fetę, cebulę oraz resztę warzyw. Owijamy w liście sałaty. Przykrywamy drugą połówką pity. Lekko dociskamy.
Kanapkę ciasno owijamy folią spożywczą, a następnie papierem śniadaniowym (żeby papier nam się nie odwijał można zakleić go taśmą klejącą).
Gotowe kanapki kroimy na pół ostrym nożem, przekładamy do pudełka lub od razu jemy bo są naprawdę pyszne.
Komentarze
Prześlij komentarz