Kolorowa surówka z czerwonej kapusty i kolorowych marchewek
Pyszna, chrupiąca surówka idealna do obiadu, domowych hamburgerów, hot dogów, dań z grilla oraz moich ulubionych wrapów.
Składniki:
200-300 g czerwonej kapusty
marchewka pomarańczowa
marchewka żółta
por
kwaśne jabłko
natka pietruszki, koperek szczypiorek
3 łyżki jogurtu nadbużańskiego
łyżka majonezu
łyżeczka cukru pudru
1-2 łyżki soku z cytryny
sól morska
pieprz kolorowy
Wykonanie:
Kapustę cienko szatkujemy. Marchewki i jabłko kroimy w zapałkę, dobrze w tym celu użyć mandoliny z końcówką do krojenia w julienne. Pora kroimy w cienkie plasterki. Surówkę solimy, pieprzymy, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy cukrem pudrem. Wstępnie mieszamy. Dodajemy posiekaną zieleninę oraz majonez i jogurt. Mieszamy. Surówkę przed podaniem schładzamy w lodówce minimum 15 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz