Wrap z grillowanym łososiem
Kilka dobrej jakości składników to gwarancja sukcesu tej pysznej kanapki. Takiego wrapa robi się ekspresowo i wygodnie można go zjeść również w plenerze.
Składniki:
proporcje na 1 wrapa:
tortilla pszenna BIO lub najlepiej domowa
200 g łososia bez skóry i ości, najlepszy jest łosoś dziki z Alaski lub jeśli decydujemy się na łososia hodowlanego to proponuję jurajskiego
sól morska
pieprz kolorowy
koperek
soczysta pomarańcza
2 liście sałaty karbowanej
garść rukoli
1-2 liście radicchio
sos proporcje na kubek sosu:
200 g jogurtu nadbużańskiego
2 łyżeczki majonezu
łyżeczka suszonej włoszczyzny
łyżeczka granulowanego czosnku
łyżka posiekanego koperku
sól morska
pieprz kolorowy
Wykonanie:
Łososia oprószamy solą, pieprzem i posiekanym koperkiem. Odstawiamy na kilka minut.
Pomarańczę kroimy w grube plasterki.
Sos: wszystkie składniki umieszczamy w słoiku. Energicznie potrząsamy, aż wszystko się połączy. Sos odstawiamy do lodówki.
Na ruszcie układamy 2-3 plasterki pomarańczy na pomarańczy układamy ostrożnie rybę. Na rybie układamy też 2-3 plasterki pomarańczy. Grillujemy pod przykrytym grillem 3-4 minuty. Rybę możemy również zrobić w ten sposób na patelni grillowej lub w grillu elektrycznym.
Na desce układamy kawałek foli spożywczej na foli układamy tortillę. Na tortilli układamy liście sałaty, rukolę i cykorię, polewamy sosem, ostrożnie układamy gorącą rybę.Tortillę zwijamy i owijamy folią spożywczą, a następnie owijamy w papier kanapkowy i przewiązujemy sznurkiem w dwóch miejscach. Przecinamy na pół ostrym nożem. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Taka kanapka jest pyszna więc od razu proponuję zwiększyć proporcje😊
Komentarze
Prześlij komentarz