Kanapki w stylu japońskim

Wanpaku Sando わんぱくサンド to japońskie nadziewane różnymi kolorowymi dodatkami kanapki. To co włożymy do kanapki zależy tylko od nas, ważne, żeby było zdrowo, chrupiąco i kolorowo. W japońskiej wersji używany jest chleb tostowy ja w swoich kanapkach używam pity.
Takie kanapki możemy zabrać ze sobą do pracy lub na wiosenny piknik.

Składniki:

pita
 
2 łyżeczki ostrej pasty paprykowej
2 łyżeczki majonezu
 
młode listki szpinaku
1/4 awokado
młody ogórek gruntowy
5-6 cienkich plasterków czerwonej cebuli
rzodkiewka
4-5 plasterki  szynki
5-6 małych marynowanych pieczarek
2-3 suszone pomidory (w oleju)
2 plasterki żółtego sera
2-3 listki cykorii radicchio

Wykonanie:

Warzywa kroimy w cienkie plasterki.
 
Na desce układamy papier do kanapek na nim dosyć długi kawałek foli spożywczej.
 
Na foli układamy przekrojoną pitę. Połówki pity smarujemy sosem paprykowym i majonezem.
 
Na obu połówkach układamy listki szpinaku. 
 
Następnie warstwami układamy pozostałe składniki tylko na jednej połówce. Po ułożeniu wszystkich składników na kanapce przykrywamy drugą połówką pity. Lekko dociskamy. Kanapkę ciasno owijamy folią spożywczą, a następnie papierem śniadaniowym (żeby papier nam się nie odwijał można zakleić go taśmą klejącą).

Gotowe kanapki kroimy na pół ostrym nożem, przekładamy do pudełka lub od razu jemy😉 bo są naprawdę pyszne.


 

Komentarze

Popularne posty