Bucatini z kolorowymi warzywami oraz gorgonzolą gotowane na parze, podane z grillowanym kurczakiem
Bucatini to makaron z mąki durum typowy dla kuchni włoskiej środkowych Włoch, a
zwłaszcza okolic Rzymu, ale również i Sycylii. Zbliżony do spaghetti, ale
grubszy i z otworem na całej długości. Dzięki temu sos przenika do środka makaronu.
Mój obiad znów robił się praktycznie sam przy minimalnym moim czasie spędzonym w kuchni. Wykonanie takiego posiłku to 15 minut, w tym zaledwie 3-4 minuty to przygotowanie posiłku, reszta to nastawienie timera i czekanie, aż jedzenie samo się zrobi.
200 g makaronu bucatini
sól morska
pieprz kolorowy
tymianek
łyżeczka oleju rzepakowego, może być od marynowania kurczaka
200 g różyczek brokułu
150 - 200 g groszku cukrowego
100 g sera z niebieską pleśnią u mnie gorgonzola
młoda żółta marchewka
młoda pomarańczowa marchewka
kilka pomidorków koktajlowych
natka pietruszki
Wykonanie:
W naczyniu żaroodpornym układamy makaron, można złamać go na pół jeśli się nie mieści. Makaron zalewamy przegotowaną wodą. Woda powinna tylko pokryć makaron. Do makaronu dodajemy olej rzepakowy oraz sól. Lekko mieszamy. Na makaronie układamy warzywa oprócz pomidorków. Całość posypujemy solą, pieprzem oraz tymiankiem.Wstawiamy do parowaru i gotujemy na parze10 minut. Po tym czasie dodajemy pokruszony ser i pomidorki. Parujemy, jeszcze 5 minut.
W grillu elektrycznym pieczemy polędwiczki kurczaka.
Na talerze wykładamy porcję makaronu z warzywami. Na wierzch układamy polędwiczki z kurczaka posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz