Grillowana pierś kurczaka z zielonymi szparagami i sałatką truskawkową
Pyszne, lekkie i kolorowe danie, którego przygotowanie nie zajmie dłużej niż 15 minut. Danie idealne na letni posiłek. Ważne jest również to, że podczas jego przygotowanie my nie musimy gotować się razem z nim w kuchni 😉
Składniki:
4 piersi kurczaka z domowej hodowli lub BIO
500 g zielonych szparagów
sól morska
sałatka:
1/4 sałaty lodowej
czerwona cykoria
garść rukoli
220 g sereka Capri (Sierpc)
250 g truskawek
olej rzepakowy
sól morska
pieprz kolorowy
natka pietruszki
Wykonanie:
Piersi kurczaka dokładnie nacieramy marynatą. Ja odstawiłam na całą noc, ale wystarczy kilka minut.
Mięso grillujemy, najłatwiej na grillu elektrycznym.
Z zielonych szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki. Układamy w parowarze, lekko oprószamy solą. Parujemy 4-5 minut.
Serek kroimy w drobną kostkę, mieszamy go z marynowaną cebulą, olejem. Doprawiamy solą i pieprzem kolorowym. Posypujemy natką pietruszki. Do salaterki wrzucamy pokrojoną sałatę lodową, rukolę i cykorię. Na sałacie wykładamy serek wymieszany z olejem i cebulą. Na wierzchu układamy połówki truskawek. Całość oprószamy kolorowym pieprzem. Delikatnie mieszamy przed podaniem.
Na talerze wykładamy szparagi na nich układamy pierś z kurczaka. Obok układamy sałatkę. Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz