Kiszona botwinka z imbirem, czosnkiem i kozieradką
Kiszonki są bardzo smacznie i zdrowe. Kisić można praktycznie wszystkie warzywa i owoce. Kiszona botwinka razem z buraczkami i dodatkiem imbiru, czosnku i kozieradki to ciekawy dodatek do kanapek, chłodnika oraz zupy botwinkowej.
Składniki:
duży pęczek botwinki razem z buraczkami
na każdy słoik:
2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
2 plasterki imbiru
2 liście laurowe
2-3 ziela angielskie
pół łyżeczki kolorowego pieprzu
pół łyżeczki ziarenek kolendry
pół łyżeczki ziarenek kozieradki
zalewa:
na litr wody łyżka soli morskiej
Wykonanie:
Łodygi botwinki kroimy na kawałki, buraczki w plasterki. Listki możemy zostawić w całości.
Do każdego słoika wkładamy przyprawy. Następnie dosyć ciasno układamy botwinkę oraz buraczki.
Do każdego słoika wlewamy zalewę. Zalewa powinna pokryć warzywa. Słoiki ustawiamy na płaskim talerzu, nakrywamy zakrętkami, ale nie zakręcamy szczelnie. Zostawiamy na kilka dni w ciepłym miejscu do zakiszenia. Gdy botwinka jest ukiszona słoiki zakręcamy i odstawiamy do lodówki, żeby przerwać kiszenie.
Tak przygotowana botwina to idealny dodatek do kanapek, chłodnika lub samodzielna przekąska.
Komentarze
Prześlij komentarz