Surówka z młodej kapusty z pomarańczą, marchewką, porem i imbirem
Bardzo chrupiąca i orzeźwiająca surówka z młodych warzyw. Dodatek soczystej pomarańczy i imbiru sprawia, że surówka jest jeszcze bardziej orzeźwiająca. Idealna do drugiego dania podczas letnich upałów.
Składniki:
1/2 główki młodej kapusty
2 młode marchewki
młody por
2 soczyste pomarańcze
1-2 cm kawałek imbiru
koperek
olej rzepakowy, użyłam Kujawskiego
sól morska
pieprz kolorowy
opcjonalnie łyżeczka miodu
Wykonanie:
Kapustę cienko szatkujemy. Marchewki kroimy w zapałkę. Pora cienko kroimy. Pomarańcze filetujemy. Koperek siekamy. Imbir ścieramy na tarce lub drobno siekamy. Mieszamy. Do sałatki wciskamy sok z resztek pomarańczy. Doprawiamy do smaku, solą, pieprzem, olejem, opcjonalnie dodajemy miód. Odstawiamy na 5-10 minut, żeby smaki się przegryzły.
Porada: Kapustę należy bardzo cienko poszatkować, nie ma wtedy potrzeby jej wcześniej solić, żeby zmiękła. Dzięki temu surówka będzie smaczna i chrupiąca oraz zachowujemy wszystkie smaki i witaminy.
Komentarze
Prześlij komentarz