Grillowana pierś kurczaka z salsą truskawkową na szparagach gotowanych na parze
Lekki, pyszny i kolorowy obiad gotowy w 5 minut - to możliwe. W gorący dzień, chyba nikt nie ma ochoty parować się w kuchni - można tego uniknąć. Wystarczy przez noc zamarynować mięso, a do jego przygotowania użyć grilla elektrycznego oraz parowaru do ugotowania dodatków.
Składniki:
2 piersi z kurczaka
salsa:
250 g dużych truskawek
100 g sera z niebieską pleśnią
łyżka oleju rzepakowego
natka pietruszki
pieprz kolorowy
opcjonalnie sól morska
500 g zielonych szparagów
sól morska
Wykonanie:
Piersi z kurczaka kroimy na pół. Marynujemy około10-15 minut w marynacie, ale można zostawić na dłużej. Ja zostawiłam na noc.
Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki. Układamy w parowarze. Lekko posypujemy solą. Parujemy 5 minut.
Mięso wkładamy do nagrzanego grilla. Czas grillowania zależy od mocy grilla i wielkości mięsa. U mnie po 4 minutach mięso było gotowe.
W czasie przygotowania mięsa i szparagów przygotowujemy salsę.
Do marynowanej czerwonej cebuli dodajemy pokrojony w drobną kostkę ser oraz truskawki i natkę pietruszki. Całość skrapiamy olejem rzepakowym oraz kolorowym pieprzem.
Na ugotowanych szparagach układamy mięso. Na mięsie i szparagach wykładamy salsę. Salsa powinna się lekko zacieplić od mięsa i szparagów, dzięki czemu ser lekko się rozpuści, a truskawki będą wydawać się jeszcze słodsze i orzeźwiające.
Komentarze
Prześlij komentarz