Sałatka z truskawkami, zielonymi szparagami i łososiem

Uwielbiam surowe zielone szparagi, ponieważ nadają świeżości i chrupkości każdej surówce lub sałatce. Surowe zielone szparagi w połączeniu z truskawkami i wędzonym łososiem tworzą elegancką i pyszną sałatkę.

Składniki:

500 g zielonych cienkich szparagów
250 g drobnych słodkich truskawek
mała czerwona cebula
150 g wędzonego łososia
sok z cytryny
olej rzepakowy tłoczony na zimno
sól morska
pieprz kolorowy
3-4 kromki bagietki
ząbek czosnku

Wykonanie:

Cebulę kroimy w cienkie plasterki. Solimy, skrapiamy sokiem z cytryny. Mieszamy. Odstawiamy na kilka minut, żeby cebula się zamarynowała.

Szparagi bardzo cienko kroimy. Lekko solimy, skrapiamy sokiem z cytryny i olejem rzepakowym. Mieszamy i odstawiamy na kilka minut, żeby się zamarynowały.

Kromki bagietki nacieramy czosnkiem. Kroimy w drobne kosteczki. Kawałki bagietki rumienimy na suchej patelni.

Do salaterki przekładamy szparagi, na szparagach układamy cebulę, pokrojone w plasterki truskawki. Łososia zwijamy w ruloniki i układamy na sałatce. Całość skrapiamy sokiem, w którym marynowała się cebula i szparagi. Sałatkę posypujemy kolorowym pieprzem i grzankami. Podajemy od razu po przygotowaniu.

 

Komentarze

Popularne posty