Tortilla z grillowanym kurczakiem i sałatką z młodej kapusty
Tortilla z kurczakiem to pomysł na ekspresowy, lekki i zdrowy domowy posiłek.
Składniki:
4 tortille
4 łyżeczki majonezu
2 piersi z kurczaka
2 łyżki marmolady z pomarańczy
2 łyżki oleju rzepakowego
plasterek imbiru
papryczka chili
łyżka curry
sól morska
sałatka:
mała młoda kapusta
papryka żółta
papryka czerwona
koperek
dymka ze szczypiorkiem
łyżka uprażonych ziaren słonecznika
łyżka uprażonych płatków migdałowych
łyżka uprażonych pestek z dyni
łyżka suszonej żurawiny
sok z cytryny
olej rzepakowy
sól morska
pieprz kolorowy
Wykonanie:
Piersi kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Ja pokroiłam wzdłuż na pół. Mięso marynowałam w marmoladzie pomarańczowej wymieszanej z olejem rzepakowym, chili imbirem, solą i curry.
Kapustę cienko szatkujemy. Papryki kroimy w jak najcieńsze paski. Kapustę mieszamy z papryką, zieleniną, ziarnami oraz olejem i sokiem z cytryny. Solimy i pieprzymy do smaku. Odstawiamy na kilka minut, by sałatka się przegryzła.
Mięso grillujemy na grillu, patelni grillowej lub grillu elektrycznym.
Każdą tortillę smarujemy majonezem, układamy sałatkę i mięso, zwijamy.
Żeby łatwo zwinąć tortillę proponuję ją ułożyć na kawałku foli
spożywczej. Owiniętą w folię tortillę dodatkowo można zawinąć jeszcze w
papier kanapkowy i przewiązać sznureczkiem.
Tak przygotowaną tortillę przecinamy na pół ostrym nożem. Proponuję jeść od razu po przygotowaniu.
Komentarze
Prześlij komentarz