Kolorowa potrawka z kurczaka gotowana na parze
Bardzo aromatyczna potrawka w całości gotowana na parze. Dzięki gotowaniu w parowarze danie jest dietetyczne, gdyż nie ma potrzeby dodawania tłuszczu. Jednocześnie jest pełne smaku dzięki mieszance przypraw, świeżym, jędrnym warzywom oraz idealnie ugotowanemu ryżowi. Oprócz walorów smakowych i estetycznych ważne jest to, że danie robi się praktycznie samo, nie ma wiele zmywania oraz unikamy, że to my gotujemy się w kuchni podczas przyrządzaniu obiadu.
Składniki:
500 g piersi z kurczaka, użyłam BIO, ale idealny będzie szczęśliwy z niewielkiej domowej hodowli
łyżka curry
sos sojowy
świeży liść laurowy
kawałek świeżego imbiru
papryczka chili
2 rozgniecione ziela angielskie
2 szalotki
100 g ryżu - biały wymieszany z dzikim i czerwonym
400 g fasolki szparagowej, może być mrożona
marchewka
papryka czerwona i żółta
Wykonanie:
Mięso kroimy w kostkę. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, w którym będziemy gotować potrawkę. Mięso mieszamy z przyprawami, pokrojoną szalotką, sosem sojowym, posiekanym imbirem oraz chili. Do mięsa dodajemy fasolkę szparagową, pokrojoną w słupki marchewkę oraz pokrojoną w paski paprykę. Na wierzch wysypujemy ryż. Lekko poruszamy naczyniem żaroodpornym, aby warzywa i ryż się ułożyły. Odkryte naczynie żaroodporne wstawiamy do parowaru. Nastawiamy timer na 50-60 minut. Gotową potrawkę delikatni mieszamy. Danie jest gotowe do podania. Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz