Pierś z kurczaka z zielonymi szparagami, truskawkami i serem pleśniowym gotowane na parze
U mnie ponownie zielone szparagi i truskawki w roli głównej, gdyż uwielbiam to połączenie.
W letnie upały lubię kolorowe, lekkie obiady, które można zrobić szybko i bez wysiłku. Taki obiad mamy gotowy dosłownie w 15 minut.
Składniki:
na 2 porcje:
400 g zielonych szparagów
2 piersi z kurczaka zamarynowane wcześniej w marynacie
100 g sera z niebieską pleśnią
4 duże truskawki
pieprz kolorowy
sól morska
truskawki do przybrania
Wykonanie:
Odłamujemy zdrewniałe końcówki szparagów. Szparagi układamy w 2 dwóch naczyniach żaroodpornych.
Na szparagach układamy zamarynowane mięso. Na mięsie układamy pokrojony w kostkę ser pleśniowy. Układamy kilka plasterków truskawek. Całość posypujemy solą i pieprzem.
Naczynia układamy w parowarze i parujemy 10-15 minut.
Gotowe danie przybieramy świeżymi truskawkami. Opcjonalnie można podać z grzankami z bagietki, ale w taki upał jak dziś nie jest to konieczne 🌞
Komentarze
Prześlij komentarz