Marynata do dań z drobiu i ryb na polskiej oliwie
Domowa marynata do drobiu i ryb bardzo prosta i szybka w wykonaniu. W dodatku to samo zdrowie, gdyż składa się z naturalnych świeżych ziół i przypraw. Bazą natomiast jest olej rzepakowy zwany polską oliwą lub oliwą Północy. Olej rzepakowy jest jednym z najzdrowszych na świecie, więc warto po niego sięgać jak najczęściej.
Taka marynata idealna jest zarówno do drobiu i ryb grillowanych, pieczonych czy gotowanych lub smażonych. Zawsze słoiczek takiej marynaty stoi w mojej lodówce w stanie gotowości do użycia.
Jeśli raz jej użyjecie zapomnicie o gotowych mieszankach.
Składniki:
200 ml oleju rzepakowego
3-4 ząbki polskiego czosnku
3 łyżeczki młotkowanego kolorowego pieprzu
roztarte ziele angielskie
skórka otarta z cytryny
mały pęczek natki pietruszki
0,5 cm plasterek świeżego imbiru
szczypta szafranu
2 łyżeczki soli morskiej
Wykonanie:
Do szklanego słoiczka wkładamy posiekaną natkę pietruszki, czosnek pokrojony w plasterki, drobno posiekany imbir, ziele angielskie, pieprz kolorowy, szafran i sól morską. Zalewamy olejem. Słoiczek zakręcamy, energicznie nim potrząsamy, aby składniki się przemieszały.
Gotową marynatę przechowujemy w lodówce. Używamy do marynowania drobiu oraz ryb. Świetnie również sprawdza się jako sos do sałatek.
Komentarze
Prześlij komentarz