Pianka ze świeżych truskawek - tylko 2 składniki

Pyszna, bardzo truskawkowa pianka. Do jej przygotowania potrzebujecie tylko słodkich truskawek i żelatyny w listkach.

Składniki:

1 kg truskawek
10 g żelatyny w płatkach Dr Oetker lub 2 galaretki truskawkowo - waniliowe
opcjonalnie miód albo cukier puder do osłodzenia

Wykonanie:

Listki żelatyny  moczymy w wodzie, gdy napęcznieją zalewamy wrzątkiem, żeby się rozpuściła.
Truskawki miksujemy na mus.
Mus truskawkowy i rozpuszczoną żelatynę przelewamy do misy robota kuchennego. Jeśli truskawki są kwaśne można dodać również miód lub cukier puder. Ubijamy końcówką rózga około 10 minut, aż uzyskamy gęstą pianę. Pianę przekładamy do pucharków. Każdy pucharek zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki.

Schłodzoną piankę podajemy ozdobioną truskawkami.

Porada: Polecam użyć żelatynę w płatkach firmy Dr Oetker, gdyż ma neutralny smak i nie będzie wyczuwalna w deserze. Dodatkowo idealnie się rozpuszcza nie zostawiając grudek.

 

Komentarze

Popularne posty