Marynowane zielone szparagi
Surowe zielone szparagi marynuję w zalewie z octu winnego i oleju rzepakowego. W ten sposób otrzymuję pyszną i chrupiącą przekąskę lub dodatek do obiadu. Dzięki użyciu octu winnego, nie spirytusowego marynata jest delikatna bez ostrego drażniącego smaku i zapachu.
zalewa:
1 szklanka octu z białego wina lub jabłkowego
1 szklanka oleju rzepakowego
2 łyżki miodu
Składniki:
500 g zielonych szparagów
200 g mini kolorowych słodkich papryczek
mała czerwona cebula
do każdego słoika:
liść laurowy
2 ziela angielskiego
kilka ziarenek kolorowego pieprzu
kilka ziarenek kozieradki
kilka ziarenek gorczycy
łyżeczka oregano
ząbek czosnku pokrojony w plasterki
plasterek imbiru
zalewa:
1 szklanka octu z białego wina lub jabłkowego
1 szklanka oleju rzepakowego
2 łyżki miodu
2 łyżeczki soli
Wykonanie:
Odłamujemy zdrewniałe końcówki szparagów. Szparagi przycinamy by zmieściły się do słoików.
Do każdego słoika wkładamy przyprawy.
Szparagi układamy pionowo, dodajemy po kawałku kolorowej papryki i plasterku cebuli.
Składniki zalewy mieszamy ze sobą. Zalewamy warzywa. Warzywa powinny być całkowicie pokryte zalewą. Słoiki zakręcamy. Odstawiamy do lodówki na minimum 3-4 dni. Po tym czasie szparagi są gotowe.
Komentarze
Prześlij komentarz