Kiszone zielone szparagi i słodkie mini papryczki

Uwielbiam wszelkiego rodzaju marynaty i kiszonki. Obecnie mamy sezon na szparagi, które warto ukisić staną się doskonałym dodatkiem do kanapek oraz dania głównego.

Składniki:

500 g zielonych szparagów
200 g kolorowych słodkich mini papryczek
mała czerwona cebula
 
zalewa:
na litr przegotowanej wody łyżka soli morskiej
 
na każdy słoik:
liść laurowy
2 ziela angielskie
ząbek czosnku pokrojony w plasterki
plasterek imbiru
kilka ziarenek kolorowego pieprzu
kilka ziarenek gorczycy
kilka ziarenek kozieradki

Wykonanie:

Odłamujemy zdrewniałe końcówki szparagów. Szparagi kroimy na kawałki, żeby zmieściły się do słoików.
 
Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na kawałki. Cebulę kroimy w plasterki.

Do słoików wkładamy przyprawy następnie układamy w nich szparagi, papryki i cebulę. Do słoików wlewamy solankę. Słoiki lekko przykrywamy stawiamy na talerzyku (bo zalewa może wyciekać). Odstawiamy na kilka dni do ukiszenia. Słoiki zakręcamy odstawiamy do lodówki, żeby zatrzymać kiszenie warzyw.
Kiszone szparagi i mini papryczki to świetna zdrowa przekąska oraz kolorowy dodatek do kanapek sałatek, dania głównego.

 

Komentarze

Popularne posty