Kiszone zielone szparagi i słodkie mini papryczki
Uwielbiam wszelkiego rodzaju marynaty i kiszonki. Obecnie mamy sezon na szparagi, które warto ukisić staną się doskonałym dodatkiem do kanapek oraz dania głównego.
Składniki:
500 g zielonych szparagów
200 g kolorowych słodkich mini papryczek
mała czerwona cebula
zalewa:
na litr przegotowanej wody łyżka soli morskiej
na każdy słoik:
liść laurowy
2 ziela angielskie
ząbek czosnku pokrojony w plasterki
plasterek imbiru
kilka ziarenek kolorowego pieprzu
kilka ziarenek gorczycy
kilka ziarenek kozieradki
Wykonanie:
Odłamujemy zdrewniałe końcówki szparagów. Szparagi kroimy na kawałki, żeby zmieściły się do słoików.
Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na kawałki. Cebulę kroimy w plasterki.
Do słoików wkładamy przyprawy następnie układamy w nich szparagi, papryki i cebulę. Do słoików wlewamy solankę. Słoiki lekko przykrywamy stawiamy na talerzyku (bo zalewa może wyciekać). Odstawiamy na kilka dni do ukiszenia. Słoiki zakręcamy odstawiamy do lodówki, żeby zatrzymać kiszenie warzyw.
Kiszone szparagi i mini papryczki to świetna zdrowa przekąska oraz kolorowy dodatek do kanapek sałatek, dania głównego.
Komentarze
Prześlij komentarz