Kanapka w gorącej bułce pieczonej w grillu elektrycznym z warzywami i kurczakiem gotowanym w próżni

Pyszna gorąca bułka z mąki durum, a w niej soczysta pierś z kurczaka. To nie wszystko. Mnóstwo chrupiących, soczystych warzyw i wędzony ser.  Ta kanapka to wędrówka po smakach Europy. Znajduje się w niej polski kurczak z domowej hodowli, oryginalna włoska mąka durum, hiszpańska papryka ramiro oraz francuska musztarda Dijon. Większość warzyw pochodzi z domowego ogródka i nie są to dla nas tajemnicze smaki, ale kiedyś i one przywędrowały do nas z dalekich zakątków Świata. Każdy z Was może przygotować taką kanapkę i wyruszyć w swoje Food Safari.

Składniki:

bułki z młodą cebulką:
500 g mąki durum
młoda cebula ze szczypiorkiem
2 łyżki oliwy z oliwek
7 g drożdży instant
pół łyżeczki soli morskiej
łyżeczka płynnego miodu
około 200 ml wody 

pierś gotowana w próżni:
pierś kurczaka, najlepiej szczęśliwego zamarynowana
opcjonalnie kilka plasterków chili jeśli lubimy pikantne smaki

dodatki:
wędzony ser najlepiej oscypek
kilka plasterków czerwonej cebuli
papryka ramiro
kilka liści sałaty masłowej lub karbowanej
pomidor malinowy

Wykonanie:

Pierś z kurczaka:
Mięso przekładamy do worka przystosowanego do sous vide. Dodajemy 2 łyżki marynaty i opcjonalnie kilka plasterków chili. Mięso zamykamy próżniowo. Odstawiamy na około 30 minut (można dłużej) żeby się zamarynowało. Mięso gotujemy 30-40 minut w parowarze lub jeśli posiadacie cyrkulator to ustawiacie go na 65-70 stopni i również gotujecie około 30-40 minut. Mięso po ugotowaniu zostawiam w parowarze, żeby chwilę odpoczęło.

 
Bułki:
Praktycznie jednocześnie możemy przygotować bułki. Do dzieży robota wsypujemy mąkę, dodajemy drobno posiekaną cebulę razem ze szczypiorkiem, sól, miód, drożdże, oliwę oraz wodę. Końcówką - hak wyrabiamy ciasto. Przykrywamy, odstawiamy na 20-30 minut, żeby wyrosło.
Ciasto wyrabiamy chwilę ręką. Odstawiamy na około 15 minut. Z ciasta odrywamy kawałek ciasta, kształtujemy płaski placek i wkładamy do grilla. Pieczemy, pojedynczo bułki. Pieczenie tych bułek to 2-3 minuty w zależności od grilla. Bułki przekładamy na kratkę kuchenną.

Jeszcze ciepłe bułki kroimy w na pół, lekko nasączamy w smaku kurczaka, który wytworzył się podczas gotowania.
Na bułce układamy sałatę, cebulę, paprykę, pokrojonego gorącego kurczaka, ser, pomidora i ogórki. Podajemy od razu po przygotowaniu. Smacznego.

Porada: Z podanej proporcji wyjdzie około 5 bułek, po ostudzeniu należy je przełożyć do papierowego woreczka. Można je podgrzać na grillu, będą smakowały jak świeżo pieczone.

Komentarze

Popularne posty