Kiszona papryka biała i czerwona


Kolejna propozycja letniej kiszonki. Tak przygotowana papryka to idealny dodatek do kanapek, sałatek oraz dania głównego.

Składniki:

2 papryki Ramiro
4 papryki białe

na każdy słoik 500 ml:
świeża papryczka chili
plasterek imbiru
gałązka kopru
2 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
łyżeczka ziaren kolorowego pieprzu
pół łyżeczki kozieradki
pół łyżeczki ziaren kolendry
pół łyżeczki gorczycy
 
zalewa:
na litr przefiltrowanej wody łyżka soli morskiej

Wykonanie:

Do każdego słoika wkładamy przyprawy.  
Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kawałki. Do każdego słoika wkładamy kilka kawałków białej i czerwonej papryki. Zalewamy solanką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni do zakiszenia. Zakiszone zakręcamy i odstawiamy do lodówki, żeby wstrzymać dalsze kiszenie. Kiszona papryka to wspaniały dodatek do kanapek, sałatek oraz dania głównego.

Komentarze

Popularne posty