NIEtradycyjna kartoflanka


Lato to czas, gdy mamy dostęp do świeżych warzyw i owoców. Warto to wykorzystać i wyczarować w kuchni kolorowe, pełne smaku i pozytywnej energii dania. U mnie dziś bardzo prosta zupa ziemniaczana z dodatkiem grillowanych warzyw. Dzięki  żółtej cukinii, chrupiącym rzodkiewkom, soczystym pomidorkom, zielonemu szczypiorkowi i słodkiej papryce zupa nabrała eleganckiego wyglądu i bogatego smaku. 

Składniki:

kilka ziemniaków, czym więcej zupa będzie bardziej kremowa i zawiesista
2 ząbki czosnku
2 ziela angielskie
świeży liść laurowy
sól morska
200 ml kwaśnej wiejskiej śmietany

grillowane warzywa:
młoda żółta cukinia
czerwona słodka papryka, najlepiej ramiro
kilka pomidorków koktajlowych 
kilka małych rzodkiewek
 
do zamarynowania warzyw:
2 łyżki oleju rzepakowego 
łyżeczka tymianku
sól morska

szczypiorek do posypania zupy

Wykonanie:

Obrane ziemniaki kroimy w kawałki, dodajemy obrane ząbki czosnku, rozkruszone ziela angielskie i liść laurowy pozbawiony nerwu głównego.  Zalewamy wodą - woda powinna przykryć ziemniaki. Solimy. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Dodajemy śmietanę ponownie doprowadzamy do zagotowania. Zupę miksujemy doprawiamy do smaku solą morską.

Warzywa:
Cukinię kroimy w kawałki, rzodkiewki kroimy na pół, paprykę kroimy wzdłuż na pół i pozbawiamy nasion. Warzywa nacieramy mieszanką soli, oleju i tymianku. Warzywa grillujemy, aż się zrumienią.
Zupę wlewamy do miseczek podajemy z papryką i cukinią pokrojoną w cienkie paski, rzodkiewkami i pomidorkami. Posypujemy szczypiorkiem.

 

Komentarze

Popularne posty