Polędwiczki sarny otulone chrupiącym boczkiem podane z sosem kurkowym, młodymi ziemniakami oraz mini marchewkami


Sarnina zaliczana jest do dziczyzny. Dziczyzna przewyższa mięso zwierząt hodowlanych zarówno pod względem smakowym, jak i odżywczym. Sarnina jest wartościowym źródłem białka bogatego w aminokwasy egzogenne, witamin – zwłaszcza z grupy B – oraz minerałów: fosforu, magnezu, wapnia i żelaza. Delikatna i krucha sarnina jest najwyżej cenionym rodzajem dziczyzny, zwłaszcza to, które pochodzi od młodych osobników. Sarnina ma intensywnie czerwoną barwę i posiada krótkie włókna, jest chuda, bardzo soczysta, aromatyczna i ma lekko słodkawy smak. Szczególnie cenione części mięsa to polędwiczki oraz comber. Dzisiaj na obiad przygotowałam polędwiczki, które nie wymagają długiej obróbki termicznej. Polędwiczki owinęłam cienkimi plastrami naturalnie wędzonego boczku oraz podałam z sosem z kurek i młodymi warzywami.

Składniki:

2 polędwiczki z sarny
4 długie plastry naturalnie wędzonego boczku
pieprz kolorowy
tymianek

sos kurkowy:
250 g kurek
łyżka masła
200 ml wiejskiej śmietany
sól morska
pieprz kolorowy
kilka kropli soku z cytryny
miód na czubek łyżeczki
koperek

młode warzywa:
500 g małych młodych ziemniaków
250 g młodych malutkich marchewek
sól morska
łyżka masła
koperek

Wykonanie:

Ziemniaki dokładnie szorujemy myjką kuchenną, dzięki czemu w łatwy sposób usuniemy skórkę. Marchewki dokładnie myjemy. Warzywa solimy. Gotujemy w parowarze około 30 minut - długość zależy od wielkości warzyw.

Gdy warzywa się gotują przygotowujemy sos. Kurki podsmażamy na maśle, gdy odparują doprawiamy solą, sokiem z cytryny oraz miodem. Do kurek wlewamy śmietanę i chwilę redukujemy. Sos doprawiamy do smaku kolorowym pieprzem posypujemy koperkiem.

Polędwiczki dokładnie nacieramy pieprzem i tymiankiem. Nie solimy bo boczek jest słony. Polędwiczki dokładnie owijamy boczkiem. Grillujemy na patelni grillowej lub grillu elektrycznym. Boczek powinien się zrumienić, a polędwiczki powinny być różowe w środku. Na patelni grillowej wystarczy je smażyć przez minutę z każdej strony. Usmażone polędwiczki odkładamy na deskę, żeby odpoczęły.

Do ugotowanych warzyw dodajemy masło i posypujemy koperkiem. Potrząsamy, aby dokładnie były obtoczone w maśle i koperku.

Na talerze wykładamy warzywa, porcję sosu z kurek oraz polędwiczki pokrojone w plasterki. Smacznego.

Komentarze

Popularne posty