Bukiet warzyw do obiadu
Pyszne warzywa gotowane na parze zachowują naturalne kolory i witaminy. Dla pogłębienia smaku warzywa obficie natarłam masłem i posypałam solą morską oraz tymiankiem.
Składniki:
kalafior romanesco
żółta marchewka
pomarańczowa marchewka
fioletowa marchewka
pasternak
młode malutkie ziemniaki
100 g masła
sól morska
tymianek
pestki granatu i szczypiorek lub koperek do posypania warzyw
Wykonanie:
Marchewki, ziemniaki i pasternak dokładnie szorujemy, nie obieramy ze skórki. Jeśli marchewki i pasternak są duże to kroimy w kawałki, malutkie zostawiamy w całości.
Romanesco moczymy w wodzie z solą i octem z białego wina lub soku cytrynowym.
Warzywa nacieramy masłem, szczególnie dokładnie nacieramy romanesco. Warzywa solimy i posypujemy tymiankiem.
Na dolnym poziomie parowaru układamy pokrojone marchewki, pasternak oraz ziemniaki na górnym układamy romanesco. Gotujemy na parze około 25 minut.
Warzywa układamy na półmisek. Posypujemy pestkami granatu oraz szczypiorkiem lub koperkiem. Podajemy do dania głównego np. drobiu lub ryby.
Komentarze
Prześlij komentarz