Kremowa zupa z młodej cebulki i ziemniaków podana z grillowanymi boczniakami i chipsami z boczku
Pyszna kremowa zupa podana z grillowanymi boczniakami, szczypiorkiem i chrupiącym boczkiem.
Składniki:
2 młode cebulki ze szczypiorkiem
500 g młodych ziemniaków
łyżka masła
200 ml kwaśnej wiejskiej śmietany
sól morska
pieprz kolorowy
2 ziela angielskie
świeży liść laurowy
macis (kwiat muszkatu)
do podania:
grillowane małe kapelusze boczniaków
szczypiorek
na każdą porcję po 2 plastry boczku
Wykonanie:
Cebulę kroimy na kawałki. Cebulę podsmażamy chwilę na maśle, powinna się tylko zeszklić. Do cebuli dodajemy pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, szczypiorek, sól, ziele angielskie, liść laurowy pozbawiony nerwu oraz macis. Zalewamy wodą lub bulionem warzywnym. Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Zupę miksujemy, a następnie przecieramy, żeby była idealnie gładka. Do przetartej zupy dodajemy śmietanę i podgrzewamy, aż zabulgocze. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na grillu elektrycznym lub patelni grillowej grillujemy boczniaki, na koniec je lekko solimy.
Boczek również grillujemy, aż równomiernie się zrumieni. Plastry boczku układamy na ręcznik papierowy, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Każdą porcję zupy posypujemy szczypiorkiem i układamy kilka kapeluszy boczniaków. Na brzegu miski układamy dwa chipsy z boczku.
Komentarze
Prześlij komentarz