Sól morska z chili, szczypiorkiem i papryką ramiro
Domowa sól z kawałkami papryki chili, szczypiorku i słodkiej papryczki chili. Warzywa suszą zasypane gruboziarnistą solą morską, dzięki czemu w prosty sposób uzyskujemy domową aromatyczną mieszankę przypraw.
Składniki:
200 g gruboziarnistej soli morskiej
papryczka chili
pęczek szczypiorku
papryka ramiro
Wykonanie:
Szczypiorek drobno siekamy, chili kroimy w plasterki, paprykę ramiro w drobną kostkę. Warzywa mieszamy z solą. Przesypujemy na pergamin układamy na kratce. W lecie można suszyć po prostu w mieszkaniu przez 2-3 dni, a w zimie ustawiamy na kaloryferze. Gdy warzywa ususzą się w soli, przesypujemy do słoiczków, a część do młynka na sól. Używamy do kanapek, zup, sałatek, sosów.
Komentarze
Prześlij komentarz